vestnik

Letovanje v Baški: Ko so otroci lahko, samo otroci 

A. Nana Rituper Rodež, 22. 8. 2018
Arhiv DPM Murska Sobota
Prvi izmena otrok iz UE Murska Sobota, na kateri je tudi dolgoletni ravnatelj počitniškega doma v Baški Bojan Nemec. 
Aktualno

V teh dneh se je še zadnja od petih skupin pomurskih otrok vrnila iz zdravstvenega letovanja v Otroškem počitniškem domu v Baški na otroku Krku. Zanje je bilo s pomočjo sredstev Zavoda za zdravstvo zavarovanje na voljo 581 postelj, a so letovanje omogočili več otrokom. Skupaj so preživeli nekaj nepozbanih dni in večerov, ko so otroci lahko bili samo otroci. 

V petih izmenah je letos letovalo 625 pomurskih otrok, starih od 5 do 19 let.Iz območja UE Murska Sobota je v prvi izmeni odpotovalo 150 in v drugi izmeni 129 otrok, iz območja UE Lendava 112, iz območja UE Ljutomer 105 in iz območja OE Gornja Radgona 129 otrok. Glavni koordinator in organizator je Društvo prijateljev mladine Murska Sobota, v izvedbo letovanj po posamezni upravne enot pa so vključeni še DPM Gornja Radgona, Občinsko društvo prijateljev mladine Ljutomer in Društvo za napredek kulture Lendava.

ZZZS primakne 260 evrov

Večina otrok je letovala s pomočjo sredstev, ki jih Zavod za zdravstven letovanje Slovenije (ZZZS) nameni za zdravstveno letovanje otrok, šolarjev in mladine, ostalim otrokom pa so letovanje v celoti ali delno omogočili tudi s pomočjo donatorjev, fundacij in različnih dobrodelnih akcij. Ekonomska cena za posameznega otroka za desetdnevno zdravstveno letovanje znaša 350 evrov, zdravstvena zavarovalnica k temu primakne 260 evrov, ostalih 90 evrov pa je prispevek staršev oziroma pomoč donatorjev. Za otroke in mladino iz Pomurja je zadnja leta na voljo 581 postelj, ker je otrok vedno nekaj več, pa zanje poiščemo druge rešitve in dodatna sredstva, nam je povedala Lili Miloševič, predsednica Društva prijateljev mladine Murska Sobota in pedagoška vodja prve murskosoboške izmene.

Ne želijo zavrniti nobenega otroka, ki si želi ali potrebuje zdravstveno letovanje, a ne izpolnjuje zahtevanih pogoji za sofinanciranje ZZZS, to pa je, da so imeli v zdravniški kartoteki v obdobju od 25. februarja 2017 do 16. februarja 2018 vsaj dva zapisa.

Osrečili več kot 600 otrok

Več kot šesto otrokom se je v teh počitniških dneh naslikal nasmeh na obrazih. Skupaj so preživeli enajst nepozabnih dni in prespali deset noči, z njimi pa so bili pedagoški vodje izmen, zdravnik, medicinska sestra ter športni in drugi animatorji, ki so bili otrokom ves čas na voljo. Kot je povedala Miloševičeva, so z mladimi delali izjemno motivirani animatorji, tako da jim res ni bilo dolgčas. Pravi: »Zdravstveno letovanje, ne krepi le zdravja otrok, temveč je izjemnega pomena za razvijanje njihovih socialnih veščin. Pomembno je, da so na tem letovanju otroci povežejo, predvsem pa stopijo v okolje, kjer med njimi ni kakšnih razlikovanj, ampak se razlike le topijo.«


7939a3b3cb18fff6c0b0b46e96c531b2
Arhiv DPM Murska Sobota
Vsak lahko pokaže, kaj zna.

Tu se lahko otroci prepustijo kakovostnemu preživljanju prostega časa s svojimi vrstniki in to pod mentorstvom animatorjev. Namesto zapiranja v svoje sobe in strmenja v zaslone, pa se družijo, povezujejo, tkejo nova prijateljstva in simpatije. Vidimo, razloži Miloševiča, kako otroci potrebujejo pristne medsebojne stike in da je tu priložnost, da se nekoliko razbremenijo po številnih obveznosti, ki jih od njih zahtevajo šolski sistem ter druge šolske in obšolske dejavnosti, predvsem pa pričakovanja okolja.

40d976b7a78e904d510912e6a3af1aa3
Arhiv DPM Murska Sobota
Na zdravstvenem letovanju so bili otroci, stari od 5 pa do 19 let.

Otrokom manjka otroštvo

Opažamo pa še nekaj, je zaskrbljena Miloševičeva, da so mnogi današnji otroci obremenjeni s stvarmi, za katerih jih kot otroke nikakor ne bi smelo skrbeti. »Otrokom manjka otroštvo, kar pa pri mnogih lahko vodi v stiske in motnje. V Baški pa je priložnost, da so le otroci v pravem pomenu besede. Po drugi strani pa se tukaj, kjer so brez staršev, naučijo tudi odgovornosti in samostojnosti.«

Sprvo soboško izmeno, ki je letovanje zaključila 31. julija, pa je svojo funkcijo direktorja počitniške doma Baška zaključil tudi dolgoletni ravnatelj Bojan Nemec, ki je vsa leta vestno skrbel za počitniški dom in ima tudi velike zasluge, da se je dom po osamosvojitvi Slovenije ohranil v domačih rokah in da je lastnica doma Mestna občina Murska Sobota. Na tem mestu ga je zamenjala Nataša Klepec, prejšnja predsednica DPM Murska Sobota. V dneh, ko so se zaključila vsa zdravstvena letovanja otrok, pa je počitniški dom odprl vrata za družine.
Arhiv DPM Murska Sobota
Morje in sonce. 
zdravstveno letovanje otrok Otroški počitniški dom Baška Lili Miloševič Nataša Klepec zzzs