vestnik

Lions klubi Pomurja predstavili načrtovane aktivnosti

D. N., 2. 12. 2022
Jure Kljajić
Tiskovna konferenca Lions klub.
Aktualno

Lions klubi in Leo klubi Pomurja so na današnji novinarski konferenci predstavili svoje delovanje ter aktivnosti in načrte v tem in v prihodnjem letu.

V Pomurju delujejo štirje lions klubi, in sicer v Murski Soboti, Ljutomeru, Lendavi in Gornji Radgoni, poleg tega delujeta še dva leo kluba Pomurja, in sicer Leo klub Lendava Lendva in Leo klub Ljutomer. 

Omenjeni klubi so letos izvedli več skupnih dobrodelnih akcij, med drugim so za paliativni oddelek soboške splošne bolnišnice kupili oksigenator kisika, na pobudo guvernerja ob požaru na Krasu pa so vsi klubi donirali sredstva lokalnim gasilskim društvom. 

V Lions klubu Murska Sobota, ki je najstarejši pomurski lions klub, bodo dobrodelni tudi v teh prazničnih dneh, sredstva, zbrana v različnih aktivnostih, pa bodo namenili dvema otrokoma, ki sta pomoči potrebna. Prvi dogodek, na katerem bodo zanju zbirali sredstva, je dobrodelni koncert Maje Keuc in Uroša Periča, ki bo potekal 11. decembra ob 18. uri v evangeličanski cerkvi v Murski Soboti. Istočasno bo potekala tradicionalna aktivnost Podarimo nogavice, zainteresirani bodo za prostovoljni prispevek lahko nogavice dobili na jutrišnji stojnici kluba v nakupovalnem središču BTC Murska Sobota ali na torkovem Miklavževem sejmu v središču mesta.

tiskovna, lions, lions-klub, pgz, konferenca
Jure Kljajić
Tiskovna konferenca Lions klub.

Prav tako tudi letos izdelujejo praznične voščilnice, na katerih so fotografije otrok, ki so jih ustvarili za projekt Plakat miru, zainteresirani pa jih lahko prevzamejo pri predstavnikih kluba, je pojasnila Mateja Hochstätter. 

tiskovna, lions, lions-klub, pgz, konferenca
Jure Kljajić
Tiskovna konferenca Lions klub.

V Lions klubu Ljutomer so nedavno organizirali dobrodelni koncert v sodelovanju z orkestrom slovenske vojske, sredstva so namenili pomoči potrebnim družinam iz občine ter 15-letni deklici Mii Belšak, ki ima neozdravljivo bolezen in potrebuje zdravljenje v tujini. Kot je povedal predsednik kluba Franjo Karlovčec, bodo dodatno aktivirali še zbiranje sredstev za omenjeno deklico preko sms donacij, akcija pa bo potekala predvidoma do februarja. 

tiskovna, lions, lions-klub, pgz, konferenca
Jure Kljajić
Tiskovna konferenca Lions klub.

Z Leo klubom Ljutomer bodo organizirali božično-novoletno stojnico, pri tem se jim bo pridružil še Prleški študentski klub. Aprila bodo na glavnem trgu v Ljutomeru postavili diabetes stojnico, na kateri bodo ozaveščali o sladkorni bolezni ter merili krvni sladkor v sodelovanju z uslužbenci tamkajšnjega zdravstvenega doma. 

tiskovna, lions, lions-klub, pgz, konferenca
Jure Kljajić
Tiskovna konferenca Lions klub.

Aktiven je tudi Lions klub Lendava. Kot je povedala predsednica kluba in mentorica Leo kluba Lendava Lendva Silvija Hajdinjak Prendl, bosta oba kluba v predbožičnem času zbirala sredstva za otroke, tradicionalna skupna akcija bo potekala ob koncu leta, ko bodo člani leo kluba otrokom, ki jih izberejo v sodelovanju s pristojnim centrom za socialno delo, obdarili otroke iz socialno ogroženih družin iz občine. "S podjetji iz lokalnega okolja se dogovarjamo za trajno podporo našemu delovanju, vsekakor pa nadaljujemo naše tradicionalne akcije. Februarja skupaj s Siti teatrom pripravljamo stand up prireditev Mali otroci, veliki problemi, marca organiziramo dobrodelni bovling, aprila bomo izvedli našo osrednjo prireditev Podarjamo glasbo, ples in nasmeh, maja pa bomo v sodelovanju z leo klubom in Dvojezično srednjo šolo Lendava organizirali dobrodelni tek in pohod. Seveda bomo sodelovali tudi na stojnicah v tem božično-novoletnem času," tako Hajdinjak Prendlova. 

tiskovna, lions, lions-klub, pgz, konferenca
Jure Kljajić
Tiskovna konferenca Lions klub.

Zadnje ustanovljeni lions klub v regiji, to je Lions klub Gornja Radgona, aktivnosti bolj kot ne izvaja za posameznike, letos pa so se močno angažirali tudi na okoljskem področju. V sodelovanju z občinama Gornja Radgona in Apače bodo predvidoma v prihodnjih dveh tednih posadili sto črnih topolov ob kolesarski poti med naseljem Apače in sosednjo Avstrijo. Aktivno sodelujejo v vseslovenski akciji Otroci rešujejo življenja, v kateri mlade med 18. in 40. letom starosti nagovarjajo k vpisu na seznam potencialnih darovalcev matičnih krvnih celis, pristopili so tudi k akcijam Zlata pentljica in Junaki 3. nadstropja. "Bolj aktiven za nas je mesec december, ko izdelujemo voščilnice in pečemo piškote, s tem pa nato obdarimo stanovalce domov za starejše v Radencih in v Gornji Radgoni. Ves čas zbiramo tudi očala v okviru vseslovenske akcije. Zbrana očala predamo ljubljanskemu lions klubu, ki jih nato pošlje v Francijo, kjer očala uredijo in jih pošljejo v druge države," je povedala Miroslava Borko Prelog, predsednica radgonskega lions kluba in conska predsednica lions in leo klubov Pomurja. 

tiskovna, lions, lions-klub, pgz, konferenca
Jure Kljajić
Tiskovna konferenca Lions klub.

Prihodnji četrtek bo klub organiziral še dobrodelno prireditev Plakat miru, pri katerem sodeluje vseh šest osnovnih šol iz upravne enote Gornja Radgona, izdelke, ki so jih ustvarili otroci v tem projektu, pa bodo predstavili prihodnji teden v športni dvorani pri radgonski osnovni šoli. Februarja bodo pripravili še predavanje o sladkorni bolezni, junija bodo v TŠC Trate pripravili dobrodelno prireditev Tečem, da pomagam, še naprej pa vodijo projekt Levji brlog. "Sredstva, zbrana na dobrodelnem teku, so namenjena društvu slepih in slabovidnih, že decembra bomo eni od uporabnic kupili elektronsko lupo," je še povedala Borko Prelogova.

lions-klubi-pomurja leo-klubi-pomurja