vestnik

Lista za našo Soboto ne podpira nobenega županskega kandidata, a bo sodelovala z vsakim

Rok Šavel, 11. 11. 2022
Rok Šavel
Predstavitev liste - Lista za našo Soboto v hotelu Belmur.
Aktualno

V hotelu Belmur v Murski Soboti se je predstavila nestrankarska in nedovisna lista - Lista za našo Soboto.

Zdaj že na tradicionalni lokaciji v hotelu Belmur v središču Murske Sobote, saj sta se tam predstavljala tudi županska kandidata Andrej Mešič in Mitja Horvat, je potekala predstavitev edine neodvisne in nestrankarske liste - Liste za našo Soboto, ki bo nastopila na lokalnih volitvah za mestni svet soboške občine v vseh treh volilnih enotah. Kot so na predstavitvi poudarili nosilci list v posameznih volilnih enotah Miran Forjanič, Nataša Brulc Šiftar in Branko Farič, ne pristajajo na strankarsko geslo "Mi delamo, ka ščemo" in v ospredje postavljajo zahtevo, da o vprašanjih odloča stroka in ne politika.


Za konstruktivno sodelovanje z izvoljenim županom

V Listi za našo Soboto pravijo, da ne podpirajo nobenega županskega kandidata, a si želijo sodelovanja s vsakim. Po besedah Fariča bo moral župan imeti vizijo, kam peljati mestno občino, saj ne gre zgolj za urejanje lokalnih cest, ampak za širšo sliko razvoja mesta. "Z županom, ki si ga bomo izbrali občani, bomo sodelovali pri dobrih projektih, pri slabih pa bomo zagotovo imeli marsikaj za povedati, v kolikor ti ne bodo dobri za občino in občane," pa je poudaril Forjanič. Kot uspeh bodo obravnavali že uvrstitev v mestni svet, si pa nadejajo še večjega preboja in upajo, da bodo volivci to prepoznali v njihovem programu. 

Program so strnili v nekaj ključnih točk:

- soodločanje občanov o tem, kam bo šel njihov denar,

- da je treba občanom zagotoviti boljši dostop do osnovnega zdravstva, kar je naloga občine,

- da je treba z vodo iz podzemlja ogrevati ljudi, ne pa potoka Ledava,

- da mora biti načrt občinskega proračuna realen in uresničljiv,

- da bodo oster revizor vsem projektom,

- konec prakse, da se skoraj vsak projekt med gradnjo podraži,

- da morajo gradbeniki popraviti svoje napake,

- da morajo nadzorniki javnih zavodov opravljali svoje delo,

- da ljubiteljska kultura dobi pozornost, kot si jo zasluži,

- da bodo objavili ugotovitve revizijskih komisij, ne pa jih skrivali,

- da rekreacijskih površin ne bodo postavljali na nezdravo območje ob avtocesti ,

- da bodo občani vedeli, kam gre občinski denar, ne pa da se to skriva.



Po besedah Forjaniča so imeli kot lista že v osnovi težje delo kot politične stranke, saj je bilo potrebnega veliko napora že ob zbiranju podpisov za vlaganje kandidatur, poleg tega svojo kampanjo financirajo z lastnim denarjem. Na vprašanje, zakaj je po njihovem mnenju letos število list bistveno manjše kot leta 2018, letos jih ne namreč 7, 2018 pa jih je bilo 13, pa Forjanič ocenjuje, da je zanimanje za lokalno politiko manjše, med razlogi pa so tudi težave z izborom kandidatov in samo financiranje kampanje. Brulc Šiftarjeva je dodala, da mnogi uspeh stranke na državni ravni prenašajo na lokalno raven, zato prihaja do številnih prestopov kandidatov iz ene stranke v drugo.



lista-za-našo-soboto, hotel-belmur
Rok Šavel
Predstavitev liste - Lista za našo Soboto v hotelu Belmur.


Kdo je na njihovi listi?

Med kandidati, ki so različnih družbenih slojev in strokovnih znanj, so najbolj znana imena zagotovo ravno nosilci list, dolgoletni mestni svetnik in lastnik zobotehničnega laboratorija v Murski Soboti Miran Forjanič, nekdanja novinarka in zdaj vodja soboške izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Nataša Brulc Šiftar ter lastnik hotela, kjer je potekala predstavitev, Branko Farič. Na njihovi listi najdemo pa tudi direktorico soboškega MIKK-a Alešo Kovač, bontonologa Sašo Županeka in pediatrinjo Valentino Golob. Za simbol so si izbrali podobo Guliverja, velikana, ki je bil za človečke čudež; najprej jim je pomagal, potem pa poskušal preprečiti razdor, vojne in velike krvave borbe zaradi prepirov, ali je treba jajce najprej razbiti na zgornji ali spodnji strani.

lista-za-našo-soboto lokalne-volitve murska-sobota mestni-sveti mestna-občina-murska-sobota