vestnik

Ljubljana se klanja Pomurju

A.N.R.R., 6. 10. 2022
Blaž Gutman/MGML
Odprtje razstave Ljubljana se klanja Sloveniji VI: Pomurje v Galeriji Vžigalica v Ljubljani.
Aktualno

V ljubljanski Galeriji Vžigalica, ki je del Zavoda Muzej in galerija Ljubljana, so odprli šesto razstavo cikla Ljubljana se klanja Sloveniji z naslovom Pomurje. Predstavljen je uvid v sodobno umetniško produkcijo zadnjih šest let.

V ljubljanski Galeriji Vžigalica, ki je del Zavoda Muzej in galerija Ljubljana, so odprli šesto razstavo cikla Ljubljana se klanja Sloveniji z naslovom Pomurje. Pozornost s to razstavo namenjajo umetniškim iniciativam in skupinam Pomurja, na ogled pa so dela umetnikov različnih generacij, ki v tej regiji živijo in tudi ustvarjajo. Namen razstav tega cikla je preseči delitve na centralno in periferno, prav tako razstava ne želi podati celovit pregled, temveč se osredotoča na specifiko določenega umetniškega okolja, je povzel kurator razstave Jani Pirnat, ki ga kot Ljubljančana zanima tudi, kaj se v umetnosti danes dogaja izven središča.

P - 003520BG - Maja Čehovin Korsika - Pomurje_odprtje razstave - 4. 10. 2022-8
Blaž Gutman/MGML
Odprtje razstave Ljubljana se klanja Sloveniji VI: Pomurje v Galeriji Vžigalica v Ljubljani.

Kot je povedal Pirnat je razstava uvid v sodobno umetniško produkcijo zadnjih šestih let, brez tematskih, medijskih ali slogovnih omejitev. V naboru se izogibamo tudi kuratorskemu »receptu«, po katerem bi izbrali zgolj nekaj paradnih predstavnikov, na katerih se gradi regionalna kulturna identiteta, pa tudi umetnikom, ki sicer izhajajo iz regije, vendar pretežno živijo oziroma delujejo drugod.  Pri izboru se je umetnikov in del se izognil tudi kuratorskemu »receptu« po katerem bi izbral zgolj nekaj paradnih konjev, na katerih se gradi regionalna kulturna identiteta.

P - 003520BG - Maja Čehovin Korsika - Pomurje_odprtje razstave - 4. 10. 2022-11
Blaž Gutman/MGML
Odprtje razstave Ljubljana se klanja Sloveniji VI: Pomurje v Galeriji Vžigalica v Ljubljani.

Kot je poudaril kurator Pirnat, pri razstavi ne iščejo arhetipskih značilnosti regionalnih klišejev, ki bi skozi melanholijo, tragičnost, osamljenost ali minljivost tematizirali horizont, ravnino, pot, reko, njive, drevesa, štorklje, vaze, vasi in podobno. Po njegovem mnenju se sicer arhetipi pri nekaterih avtorjih neizogibno tudi kažejo, vendar niso nujno vezani na duha prostora.

Na razstavi so s svojimi deli predstavljeni Matjaž Geder, Cvetka Hojnik, Robert Jurak, Črtomir Just, Ferenc Király, Matej Končan – Kleemar, Nataša Kos, Katja Pál, Jim Pavlica, Zdravko Pravdič in Društvo prekmurske pobude ONEJ, Gregor Purgaj, Mirko Rajnar in Eva Žula.

galerija-vžigalica ljubljana-se-klanja-sloveniji:-pomurje