vestnik

Ljutomer bo gostil evropsko prvenstvo v twirlingu

Ines Baler, 12. 2. 2019
Arhiv Kluba
Članice Twirling kluba Ljutomer s trenerko in predsednico Katarino Vrzel. 
Aktualno

V dvorani ŠIC v Ljutomeru bo letos med 5. in 7. julijem evropsko prvenstvo v twirlingu, na katerem se bo zbralo približno 200 tekmovalcev iz Slovenije, Katalonije in Irske. Tako je odločila Twirling zveza Slovenije, česar so še posebej veseli v domačem, ljutomerskem klubu. 

Prleško prestolnico so minulo soboto obiskali delegati Evropske twirling zveze (EFBT) in si ogledali dvorano, garderobe in okolico.
V Ljutomeru delujejo že devet let
Twirling klub Ljutomer deluje od leta 2010, trenutno ima devet članic, ki so stare od 8 do 15 let. »Za twirling se za zdaj bolj odločajo dekleta, je pa namenjen tudi fantom. Je pa to še precej nov šport v Sloveniji,« je dejala predsednica Katarina Vrzel. Na prepoznavnost panoge je vplival tudi finalni nastop tekmovalca Tima Udoviča v šovu Slovenija ima talent. »Po tistem so dekleta na treningu povedala, da so jih sošolke in sošolci začeli spraševati, ali je to šport, s katerim se ukvarjajo. Je pa na žalost šport še vedno premalo cenjen,« dodaja Vrzelova.



Twirling zamenjujejo z dejavnostjo mažoretk


Sogovornica se je s tem športom srečala v 3. razredu osnovne šole, ko se je priključila takratnim mažoretkam pri Svetem Juriju ob Ščavnici, po dveh letih pa so začeli trenirati še twirling. Za Vrzelovo je okrog 11 let tekmovalne dobe, sedaj pa opravlja delo trenerke in predsednice. Pravi, da se znanje o tem športu širi in tako pripomore k večjemu številu gledalcev na tekmah. Se pa pogosto zgodi, da se twirling zamenjuje z dejavnostjo mažoretk. »Razlik je ogromno. Mažoretke veliko korakajo, pri twirlingu pa so namesto tega gimnastični in plesni elementi. Lahko tudi rečemo, da je osnovno znanje pri mažoretkah malo nižje, saj dekleta izvajajo mnogo težje prvine s twirling palico. Mi plešemo na različno glasbo, tudi na takšno, kot jo poslušamo v prostem času, mažoretke, kot jih poznamo v naši okolici, pa korakajo bolj kot ne na glasbo godb na pihala,« pojasnjuje predsednica. Na kratko je torej to šport, pri katerem se prepletajo prvine gimnastike, akrobatike in plesa s prvinami oziroma elementi s twirling palico.
Trenirajo dvakrat tedensko
Dvakrat tedensko trenirajo v telovadnici Osnovne šole Ivana Cankarja. Pred kratkim so se udeležile prvih kvalifikacij za 23. državno prvenstvo v twirlingu v disciplinah solo, solo par in two baton. V finale so se uvrstile s petimi tekmovalnimi nastopi. »Trenutno se s polno paro pripravljamo na druge kvalifikacije v disciplinah freestyle in freestyle par, ko se bodo dekleta spet potegovala za finalna mesta,« dodaja trenerka, ki je ponosna tudi na dosežke deklet iz preteklih let. Na lanskem državnem prvenstvu so bile med drugim Lorena Viher in Neja Feguš med posameznicami ter Mija Makovec in Feguševa v paru druge. So pa te uvrstitve po besedah predsednice rezultat trdega dela na treningih in dodatna motivacija za naprej. Vsaka članica kluba pa navadno nastopa v več različnih kategorijah in z različnimi tekmovalnimi koreografijami, kar tem dosežkom daje še večjo težo.

twirling klub ljutomer ljutomer tekmovanje
Kaj zdaj berejo drugi