vestnik

Ljutomerska županja si je našla službo, postala bo vodja zaposlitvenega centra

Rok Šavel, 15. 3. 2023
Vanesa Jaušovec
Prleško prestolnico bo vodila nepoklicna županja.
Aktualno

Olga Karba bo odslej nepoklicna županja.

Vodenje ljutomerske občine, ki velja za prleško prestolnico in je upravno, kulturno in gospodarsko med najpomembnejšimi pomurskimi občinami, je od srede v rokah nepoklicne županje. Olga Karba, ki je lani suvereno osvojila četrti zaporedni mandat, je namreč sklenila delovno razmerje pri Zavodu Skupaj, Zavodu za usposabljanje, zaposlovanje in socialno vključenost invalidov, Ljutomer, kot vodja zaposlitvenega centra.



Kot nepoklicni županji bo ji pripadalo 50 odstotkov trenutne županske plače.V skladu z zakonom bi naj bila funkcija župana Občine Ljutomer uvrščena v 52. plačni razred, kjer je osnovna bruto mesečna plača 3401,31 evrov, kot pa je razvidno s portala plač v javnem sektorju, je Karbova z naslova županske funkcije dobila decembrsko plačo v višini 3551 evrov (bruto z dodatki, a brez dodatka za delovno dobo).


Županja zatrjuje, da ne bo nič drugače


Kot poudarja Karbova, se za občanke in občane s tem nič ne spremeni, tudi v odnosu do občinskega sveta ostaja vse enako."Cilje in obljube bomo uresničili. Moj dnevni stik z upravo in vpetost v odločitve, ključne sestanke in prireditve ostajajo nespremenjeni. Pri delu me podpirata tudi podžupana," je poudarila za naš medij in pojasnila, da se je za spremembo odločila, ker želi del energije in časa posvetiti ljudem, ki potrebujejo nekoliko več podpore in pomoči v življenju, da lahko prispevajo skupnosti svojo srčnost, marljivost in delavnost.


"To lahko naredim le tako, da funkcijo opravljam nepoklicno saj ne želim očitkov, da poleg županstva opravljam dela, ki ne sodijo zraven," ocenjuje novopčena vodja zaposlitvenega centra, ki je v sklopu Zavoda Skupaj pričel z delovanjem leta 2018.

Zaposlitev pri političnih somišljenikih in poslovnem partnerju občine

Zavod Skupaj vodi Darinka Štuhec, ki je bila tudi na županjini listi kot kandidatka za občinski svet na zadnjih lokalnih volitvah. Zavod, ki ga lastniško obvladujejo Nace Kovač, Andreja Žitek in Rozvita Štagar, pa se sicer ukvarja z urejanjem in vzdrževanjem zelenih površin in okolice, poslovno pa od julija 2018 sodeluje tudi z ljutomersko občino. Od takrat in do danes je občina zasebnemu zavodu nakazala več kot 41 tisoč evrov, kot je razvidno z javno dostopnih podatkov, pa gre v zadnjem obdobju predvsem za storitve čiščenja in košnje mesta ter nogometnega igrišča. Umik Karbove nakazuje, da se na čelu ljutomerske občine po letu 2026 obetajo spremembe, sovpada pa tudi s prijavo suma storitve kaznivega dejanja ponareditve uradnih listin in zlorabe položaja, ki jo je Komisija za preprečevanje korupcije v zvezi z ljutomersko občino odstopila na murskosoboško policijsko upravo.

olga-karba občina-ljutomer zaposlitev nepoklicna-županja županovanje