vestnik

Ljutomerski debaterji uspešni na mednarodnem turnirju

Vestnik, 16. 3. 2021
GFML
Debatni turnir.
Aktualno

Ekipa GFML Priapus na mednarodnem debatnem turnirju med 150 ekipami zasedla deveto mesto.

V Ljutomeru bi moral minuli teden potekati 19. mednarodni debatni turnir, vendar se je zaradi epidemioloških razmer preselil na splet. Iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer so sporočili, da je šlo za najštevilčnejši ljutomerski turnir do sedaj. Udeležilo se ga je skoraj 150 ekip in malo manj kot 500 debaterjev iz 36 držav. Ti so debatirali o umiku ameriške vojske iz Afganistana, komemoraciji žrtev na obeh straneh konflikta na spominskih obeležjih vojn ter o razpustitvi poroke. 

Po prvih debatah so sledile tako imenovane impromptu debate. To pomeni, da so tekmovalci trditve izvedeli le eno uro pred samo debato. Tematike so bile privatizacija raziskovanja vesolja, kvote mladih in ulična umetnost. 

Turnir je v veliki meri organizirala nevladna in neprofitna organizacija ZIP, Za in proti, zavod za kulturo dialoga/Pro et contra. Ta razvija, predstavlja, izobražuje in promovira debato z namenom dviga kulture dialoga v Sloveniji. 

Na mednarodnem turnirju so nastopile tudi tri ljutomerske ekipe. Prvo, GFML Priapus, so sestavljali Tamara Kolerič, Domen Bogdan in Lara Bohar. S petimi zmagami na šestih debatah so se uvrstili v osmino finala - med 16 najboljših ekip, kjer so debatirali o privatizaciji vesoljskega raziskovanja. Premagali so jih Singapurci, ki pozneje tudi postali zmagovalci turnirja. Ekipa GFML Priapus je na koncu zasedla deveto mesto. Na dosežek je zelo ponosna, imeli so se lepo in spoznali veliko debaterjev iz različnih delov sveta. Tekmovali pa sta še GFML Hades, ki so jo sestavljali Lina Horvat, Timotej Pukšič in Teja Sapač, ter GFML Dioniz v sestavi Zala Gorjak, Pia Zupančič in Martin Norčič. Obe ekipi sta dosegli štiri zmage.

GFML debatni-turnir ljutomer dijaki