vestnik

Panorganix želi postati največji evropski pridelovalec solate in zelišč brez pesticidov

Vida Toš, 11. 3. 2020
Arhiv podjetja Panorganix
Podjetje Panorganix d. o. o. iz Ljutomera je na slovenskem trgu najti od leta 2011 naprej. Kupci ga poznajo zaradi njihovega česna Česnek, fižola, špinače, ekoloških borovnic, jagod goji in solate.
Aktualno

S pomočjo novega investitorja bodo blizu Berlina postavili najmodernejši rastlinjak v Evropi.

Podjetje Panorganix d. o. o. iz Ljutomera, ki ga je na slovenskem trgu najti od leta 2011 naprej in ga kupci poznajo zaradi njihovega česna Česnek, fižola, špinače, ekoloških borovnic, jagod goji in žive solate Živa, napoveduje osvojitev Evrope: »Generali Growth Eguity Fund, gre za sklad zasebnega kapitala, ki je ustanovljen s strani družbe Generali Investments, je v nas prepoznal potencial in tako smo skupaj v pridobivanju naložbe, ki bo omogočila širitev podjetja Panorganix na evropske trge,« je povedal Niko Miholič, vodja prodaje.

Sicer je Panorganix v zadnjih letih dobesedno premikal meje, saj so se lotevali pionirskih projektov, recimo pridelave žive solate in živih zelišč; ne le v Sloveniji, ampak tudi v Avstriji. Letos so svojim izdelkom dodali še bio slovensko solato in so postali z rastlinjakom, velikim hektar in pol, kjer raste bio solata, največji pridelovalec bio solate v Sloveniji: »Našim trenutnim kapacitetam – skupaj obdelujemo približno 40 hektarjev – bomo dodali še 8 hektarjev velik nasad borovnic; na desetih hektarjih pa jih že pridelujemo,« pa pove lastnik podjetja, Mario Kurtović. In ne pozabi povedati, da bodo kmalu širili tudi rastlinjake po Evropi, nekateri naj bi stali že to jesen: »V predmestju Berlina, nedaleč stran od še neizgrajene tovarne avtomobilov Tesla, pa se pripravljamo na izgradnjo najmodernejšega in tehnološko dovršenega rastlinjaka v Evropi. Vanj bo implementirana tudi umetna inteligenca.«

panorganix, ljutomer, generali-growth-eguity-fund, niko-miholič
Panorganix
Podjetje Panorganix bo kmalu širilo tudi rastlinjake po Evropi, nekateri naj bi stali že to jesen.

Po Miholičevih besedah tudi »projekt Živa«, gre za pridelavo žive solate in zelišč, ki jih prodajajo skupaj s koreninami in s tem ohranjajo svežino, hranilne snovi in okus, letos dosega nove razsežnosti: »Moderna pridelava v visokotehnoloških rastlinjakih z avtomatiziranim sistemom klime in mehanizacije je uspešno zaživela v Sloveniji in Avstriji kot pionirski projekt v srednjem delu Evrope. Najsodobnejša tehnologija pridelave - gre za recirkulacijsko hidroponiko - ima veliko prednosti pred konvencionalno pridelavo. Ne obremenjuje namreč zemlje, saj lahko v rastlinjaku pridelamo deset krat več kot na zunanjih površinah. Prav tako ne onesnažuje okolja, saj ne ustvarja odpadnih voda.«

panorganix, ljutomer, generali-growth-eguity-fund, niko-miholič
Panorganix
Sicer je Panorganix v zadnjih letih dobesedno premikala meje, saj so se lotevali pionirskih projektov, recimo pridelave žive solate in živih zelišč; ne le v Sloveniji, ampak tudi v Avstriji.

Panorganix tako v prvi fazi širitve načrtuje postavitev štirih rastlinjakov – vsi bodo v bližini evropskih mest, pravi Kurtović: »Na ta način Panorganix rešuje problem odvisnosti evropskih trgov od španskih in italijanskih pridelovalcev, saj se z lokalno lociranimi rastlinjaki potrošnikom omogoča nakup lokalno pridelane in hranilno bogate hrane, zaradi krajših transportnih poti do skladišč trgovin so manjši izpusti CO2. In še pomembneje, pridelava hrane ni ogrožena v času vremenskih ujm in druge problematike, kot je recimo trenutno aktualen koronavirus, ki ima evropski epicenter prav v Padovi, od koder prihaja večina italijansko pridelane zelenjave,« je še povedal Kurtović. In dodal, da bodo s to širitvijo v tujino tam omogočali tudi nove zaposlitve in pa rast evropskega modernega kmetijstva.

panorganix ljutomer generali-growth-eguity-fund rastlinjaki solata-živa česen-česnek