vestnik

Lokalne volitve 2018: Občina Apače

Vida Toš, 8. 11. 2018
Vida Toš
Aktualno

Do volitev vam bomo na kratko predstavili pomurske občine in njihove kandidate ter kandidatke za župane. Začenjamo z občino na desnem bregu Mure, z Apačami.

Občina Apače je tista pomurska občina, ki ni v Prekmurju, ampak na desnem bregu, pa vseeno ni v Prlekiji; tu se – kljub temu, da spadajo v Pomurje - deklarirajo za Štajerke in Štajerce. V občino Apače pridete, če se peljete iz Gornje Radgone po stari cesti proti Mariboru, a kmalu, ko pridete na ravnino, zavijete desno. Nekoč je bila del občine Gornja Radgona, še zdaj pa spada v to upravno enoto. Občina Apače meji na reko Muro in na sosednjo Avstrijo ter spada med - po površini - manjše slovenske občine, saj se s 53,5 kvadratnimi kilometri površine uvršča na 126 mesto med 212 slovenskimi občinami.

Središče občine je istoimensko naselje Apače , drugače pa občino sestavlja 21 naselij, v katerih živi 3 591 prebivalcev; ti so v povprečju stari 43 let. Apače imajo vrtec in osnovno šolo, ta ima tudi eno podružnico. V občini je delovno aktivnih 486 prebivalcev, ki imajo v povprečju 1 391 evrov plače, brezposelnost v občini pa je 16,5 odstotna.
Prihodek občine Apače iz dohodnine za leto 2018 je 1.402.174 evrov, izračunan znesek primerne porabe za letošnje leto za občino pa je 2.277.401 evrov.

Trenutni župan je 65-letni Franc Pižmoht, ki je vodil občino dva mandata. Pižmoht je pravnik, ki je delal kot poklicni župan, pred tem pa je bil upokojenec. Za ponovno kandidaturo se ni odločil.


Andrej Ritlop je 64-letni upokojeni papirni tehnik, ki živi v Podgorju in kandidira kot neodvisni kandidat s podporo volilcev. Renato Flisar iz Lutverec je kandidat stranke SD, socialnih demokratov. Po izobrazbi je kmetijski tehnik, dela kot tehnolog in je star 47 let. Prav tako neodvisni kandidat je šestdesetletni Zvonko Bevk, po izobrazbi komercialist, ki je direktor podjetja Euro design Apače in živi v Apačah. Tudi naslednji kandidat, Zlatko Grilanc, je šestdesetletnik iz Apač, po izobrazbi strojni tehnik, dela pa v družinskem podjetju Alu montaža Grilanc. Za župana ga je predlagala skupina volilcev. Silva Vračko iz Novega Vrha je kandidatka Demokratične stranke upokojencev Slovenije; šestdesetletnica je učiteljica razrednega pouka. Zadnji kandidat za župana, Andrej Steyer, ki kandidira na predlog SDS, pa je štiridesetletnik, doktor mikrobioloških znanosti in je samostojni analitik v laboratorijski medicini.
Občina Apače županske volitve 2018 vestnikvolitve2018
Kaj zdaj berejo drugi