vestnik

Lokalne volitve 2018: Občina Beltinci  

Andrej Bedek, 11. 11. 2018
Aleš Cipot
Do volitev vam bomo na kratko predstavili pomurske občine in njihove kandidate za župane. Danes predstavljamo občino Beltinci.
Aktualno

Do volitev vam bomo na kratko predstavili pomurske občine in njihove kandidate za župane. Danes predstavljamo občino Beltinci.  


Občina Beltinci ima 8.500 prebivalcev in po površini meri 62,2 kvadratnih kilometrov. Po površini je v Sloveniji na 110. mestu. Vseh delovno aktivnih ljudi v občini je 1362, povprečna mesečna neto plača na zaposleno osebo v občini je lani znašala 886,47 evrov. Povprečna starost občanov je 42,3 leta, kar pomeni, da je nižja od povprečne starosti prebivalcev Slovenije (42,9 leta). Prihodek Občine Beltinci iz dohodnine za leto 2018 je p 2.935.883 evrov, izračunan znesek primerne porabe za letošnje leto za občino pa je 4.325.586 evrov.

Občino Beltinci sestavlja osem naselij: Beltinci, Bratonci, Dokležovje, Gančani, Ižakovci, Lipa, Lipovci in Melinci. Vsa naselja so samostojne krajevne skupnosti. V beltinski občini delujejo številna društva na področju kulture, turizma, športa, gasilstva, humanitarnih, mladinskih in drugih dejavnosti. Med najpomembnejše prireditve v občini spadajo: Mednarodni folklorni festival v Beltincih, Büjraški dnevi v Ižakovcih, Likovna kolonija v Lipovcih, Ciglarski dnevi na Melincih, postavljanje mlaja v Gančanih in krumplova noč v Lipi. Z uvrstitvijo Nogometnega kluba Beltinci v 2. SNL pa se je občina znova vpisala na slovenski nogometni zemljevid, tja, kjer je bila že v zlatih časih v devetdesetih.

Občino vodi Milan Kerman (66), univerzitetni diplomirani inženir strojništva. Njegov protikandidat na lokalnih volitvah 2018 je Marko Virag (36), univerzitetni diplomirani pravnik, sicer vodja skupnih služb pri podjetju Saubermacher Komunala.

V občini se sicer obetajo naknadne volitve za predstavnika romske skupnosti, saj nihče ni vložil kandidature do predpisanega roka. Po besedah aktualnega romskega svetnikaDušana Horvatanajvečji vzrok v Romih samih, ki »zahtevajo nemogoče«.Tudi Na Vlasto Nussdorfer, varuhinjo človekovih pravic, ki je lani septembra obiskala Beltince, so se ljudje obrnili predvsem zaradi težav s tamkajšnjimi Romi.