vestnik

Lokalne volitve 2018: Občina Cankova  

T. M., 8. 11. 2018
Andrej Bedek
Danilo Kacijan 
Aktualno

Do volitev vam bomo na kratko predstavili pomurske občine in njihove kandidate za župane. Danes predstavljamo občino Cankova.

Občina Cankova ima po podatkih statističnega urada iz leta 2016 okoli 1790 prebivalcev in po površini meri 31 kvadratnih kilometrov. Poleg Cankove se v občini nahajajo še naselja Domajinci, Gerlinci, Gornji Črnci, Korovci, Krašči, Skakovci in Topolovci. Med delovno sposobnim prebivalstvom (osebe v starosti od 15 do 64 let) v občini je bilo okoli 44 odstotkov zaposlenih, kar je manj od slovenskega povprečja, ki znaša 60 odstotkov. Vseh zaposlenih oseb v občini pa je bilo 315. Povprečna mesečna neto plača na zaposleno osebo v občini je znašala 895 evrov, medtem ko je bila povprečna slovenska neto plača 1030 evrov. Povprečna starost občanov je bila 44,2 leta, kar pomeni, da je višja od povprečne starosti prebivalcev Slovenije (42,9 leta). Prihodek Občine Cankova iz dohodnine za leto 2018 je po podatkih Ministrstva za finance 702.281 evrov, izračunan znesek primerne porabe za letošnje leto za občino pa je 1.130.965 evrov.

Občino Cankova že štiri mandate vodi Drago Vogrinčič (64) iz Gerlinec, v času njegovega županovanja so v večini naselij v občini tudi s pomočjo evropskih in državnih sredstev naredili napredek na področju urejanja cestne ter komunalne infrastrukture, čeprav so ravno v cankovski občini naselja, ki niso bila del projekta gradnje pomurskega vodovoda, ta imajo še naprej težave z zastarelim vodovodnim sistemom s pogostimi okvarami, na kar je Vogrinčič tudi javno opozarjal. V javnosti je odmevalo tudi njegovo prizadevanje in uspeh pri pridobitvi sredstev za ureditev komunalne infrastrukture v romskih naseljih.
Na drugi strani je šestnajst let županovanja prineslo tudi številne spore med Vogrinčičem in posameznimi občani ter občinskimi svetniki, ki so bili najbolj vidni ravno v iztekajočem se mandatu.



Na letošnjih lokalnih volitvah bodo poleg Vogrinčiča kandidirali še predsednik Medobčinske nogometne zveze Murska Sobota in podpredsednik Nogometne zveze Slovenije Danilo Kacijan (58) s Cankove, občinska svetnica in podjetnica Angela Vratuša (51) iz Krašč in podjetnik Valentin Trajbar (55) s Cankove.
lokalne volitve Občina Cankova vestnikvolitve2018