vestnik

Lokalne volitve 2018: Občina Črenšovci

Andrej Bedek, 11. 11. 2018
Branko Žunec
Tamkajšnje okolje je še najbolj znano po prireditvah, kot sta Festival Jenamena in Mlinarski dnevi.
Aktualno

Do volitev vam bomo na kratko predstavili pomurske občine in njihove kandidate za župane. Danes predstavljamo občino Črenšovci.


Občina Črenšovci ima 4.107 prebivalcev in po površini meri 33,7 kvadratnih kilometrov. Po površini se med slovenskimi občinami uvršča na 161. mesto. Vseh delovno aktivnih ljudi v občini je 619, povprečna mesečna neto plača na zaposleno osebo v občini je lani znašala 923,10 evrov. Povprečna starost občanov je 41,7 leta, kar pomeni, da je nižja od povprečne starosti prebivalcev Slovenije (42,9 leta). Prihodek Občine Črenšovci iz dohodnine za leto 2018 je 1.426.233 evrov, izračunan znesek primerne porabe za letošnje leto za občino pa je 2.215.485 evrov.

Črenšovsko občino sestavljajo naselja: Črenšovci,Dolnja Bistrica,Gornja Bistrica,Srednja Bistrica,Trnje in Žižki. Tamkajšnje okolje je še najbolj znano po prireditvah, kot sta Festival Jenamena in Mlinarski dnevi. V zadnjem mandatu so sicer svetniki največ razpravljali o razmerah in kakovosti pitne vode v sistemu A pomurskega vodovoda. Pitna voda se namreč segreva zavoljo razvejanosti vodovnega omrežja. Sedemindvajsetega julija 2016 je v Dolnji Bistrici imela voda, ki je pritekla iz pipe novega vodovodnega sistema, temperaturo 25,5 stopinje Celzija, težava pa še do danes ni odpravljena.

Občino vodi Anton Törnar, ki je na čelu občine od prvih lokalnih volitev v samostojni državi leta 1994. Törnar (57) je predmetni učitelj, na čelu občine je torej že štiriindvajset let. Je kandidat SLS. Protikandidatka na lokalnih volitvah 2018 je Vera Markoja (49), diplomirana upravna organizatorka, specialistka organizacije in managementa ter direktorica občinske uprave Občine Turnišče. Predlagala jo je lista Glas ljudstva – Neodvisna lista.


vestnikvolitve2018 Vestnik volitve črenšovci občina