vestnik

Lokalne volitve 2018: Občina Hodoš  

Ines Baler, 8. 11. 2018
Bernarda Balažic Peček
Vrtec na Hodošu deluje od leta 1958. 
Aktualno

Do volitev vam bomo na kratko predstavili pomurske občine in njihove kandidate za župane. Danes vam predstavljamo občino na skrajnem severovzhodu naše regije, in sicer Hodoš. 

Občino Hodoš sestavljata naselji Hodoš in Krplivnik, gre pa za narodnostno mešano območje s pripadniki slovenske in madžarske narodnosti. V občini živi 367 prebivalcev, od tega jih je 24 delovno aktivnih. Stopnja registrirane brezposelnosti v občini je 19,3 odstotna. Hodoška občina se po površini med slovenskimi občinami uvršča na 201. mesto, meri pa nekaj čez 18 kvadratnih metrov. Povprečna starost prebivalstva je višja od slovenskega povprečja in je 49,3 let.

Občina Hodoš je bila ustanovljena leta 1999. Med pridobitve si štejejo ureditev vodovoda in kanalizacije, kulturno dvorano, gasilsko garažo, modernizacijo ceste, adaptacijo vrtca in osnovne šole, ureditev pokopališča in dveh vežic. Nekdanjo vojašnico so preuredili v mladinski dom, na Hodošu so obnovili vodnjak, uredili jezero z učno potjo, v Krplivniku pa imajo tudi etnografski muzej. Imajo enega izmed najstarejših vrtcev v Pomurju. Ta deluje že od leta 1958. Pred kratkim pa so na Hodošu postavili žarni zid, ki je prvi na Goričkem.



Občino je vse od ustanovitve pa do leta 2010 vodil Ludvik Orban. Slednji je župansko funkcijo znova nastopil leta 2014. Tudi na novembrskih lokalnih volitvah je 60-letni Orban edini županski kandidat. Po izobrazbi je strojnik težke gradbene mehanizacije, od avgusta letos pa je v pokoju.



občina hodoš lokalne volitve 2018 predstavitve občin vestnikvolitve2018