vestnik

Lokalne volitve 2018: Občina Odranci

Majda Horvat, 8. 11. 2018
Majda Horvat
Občina Odranci je v več pogledih posebna.
Aktualno

Do volitev vam bomo na kratko predstavili pomurske občine in njihove kandidate za župane. Danes vam predstavljamo Občino Odranci.

Občina Odranci je po površini že vse od ustanovitve leta 1994 najmanjša slovenska občina, saj meri le sedem kvadratnih kilometrov, posebna pa je tudi po tem, da zajema le naselje Odranci. V kraju živi 1.651 ljudi in med redkimi v Pomurju, ki se lahko ponašajo z ugodnimi demografskimi trendi. Razlog je gospodarski razcvet in podjetnost ljudi, po kateri so Odranci znani že zelo dolgo.

Vodstvo občine se je pred leti odločilo za spodbujanje gospodarskega razvoja in za ureditev poslovne cone, v katero so zaradi ugodnih pogojev prišli domači in tuji vlagatelje. Največji zaposlovalec je nemško podjetje Carthago s proizvodnjo avtodomov, ki tu poteka že deset let in ki je tudi pomemben poslovni partner domačim podjetjem in podjetnikom. V občini je registriranih okoli petdeset poslovnih subjektov, ki skupaj zaposlujejo blizu 900 delavcev. Občina Odranci je tako s svojo industrijsko cono postala pomembno gospodarsko središče v regiji.


V občini je tudi visok delež delovno aktivnega prebivalstva in sicer je delovno aktivnih 1154 občanov. Stopnja brezposelnosti je 9,2 odstotna in je ena najnižjih v regiji, povprečna plača zaposlenih pa je 1.254 evrov.

Aktualni župan Ivan Markoja občino vodi od njene ustanovitve in je spet županski kandidat. Star je 68 let, po izobrazbi je diplomirani ekonomist, kandidira pa s podporo Zelenih Slovenije. Kandidaturo je vložila tudi Mojca Balažic. Stara je 35 let, po izobrazbi gimnazijska maturantka, opravlja pa delo spremljevalke gibalno oviranega otroka. Kandidira s podporo skupine volivcev.



odranci lokalne volitve vestnikvolitve2018