vestnik

Lokalne volitve 2018: Občina Puconci

A. Nana Rituper Rodež, 8. 11. 2018
Jure Zauneker
V Brezovcih so pred kratkim odprli športni objekt.  
Aktualno

Na kratko vam predstavljamo pomurske občine in njihove kandidate za župane. Tokrat je na vrsti Občina Puconci.  

Občina Puconci, kjer se stikata ravnica in gričevnati del Goričkega, je po površini druga največja občina v Pomurju, meri 107,7 kvadratnih kilometrov. Sestavlja jo kar 23 naselij: Beznovci, Bokrači, Brezovci, Bodonci, Dankovci, Dolina, Gorica, Kuštanovci, Lemerje, Mačkovci, Moščanci, Otovci, Pečarovci, Poznanovci, Predanovci, Prosečka vas, Puconci, Puževci, Strukovci, Šalamenci, Vadarci, Vaneča in Zenkovci.


Sedež občine je v Puconcih, kjer je tudi Osnovna šola Puconci in vrtec, šola ima še dve podružnici v Bodoncih in v Mačkovcih, vrtec pa deluje kar v petih enotah. Po tem, ko so pri šoli zgradili novo športno dvorano, je le ta pospešila športno udejstvovanje ter dobre rezultate tamkajšnjih športnih klubov in posameznikov.

V teh krajih živi 5958 prebivalcev, povprečna starost pa je 44,3 leta. Delovno aktivnih je 1136, povprečna neto plača znaša 944 evrov, brezposelnih pa je 18,6 odstotkov.


V vseh krajih občine sistematično izgrajujejo kanalizacijsko omrežje, prizadevajo pa si tudi, da bi bilo čim več gospodinjstev priklopljenih na vodovodno omrežje. Vodovodno omrežje je zgrajeno v vseh 23 vaseh, po zaslugi dodatnih sredstev za Rome pa tudi v vseh petih romskih naseljih.

V Puconcih je le dve leti po tolerančnem ediktu iz leta 1781, ki je osnova za svobodno delovanje verskih skupnosti, zaživela ena od prvih treh evangeličanskih cerkva v Prekmurju. Ob 500-letnici reformacije so Puconce razglasili za eno od evropskih mest reformacije. So tudi ena redkih občin, kjer prevladujejo evangeličani. Sicer pa tu v sožitju sobivajo predstavniki treh veroizpovedi, poleg evangeličanov še pripadniki katoliške in binkoštne cerkve. Dom Števana Küzmiča v Puconcih pa je tudi središče druženja in kraj številnih, tudi ekumenskih prireditev.

Kandidati za župana
Aktualni župan je 64-letni Ludvik Novak iz Bodonec, ekonomski tehnik, ki je župan že od nastanka občine. Na prejšnjih volitvah, ko je župan postal strankarski kolega Ernest Nemec, ni kandidiral, a je po njegovi smrti, eno leto pozneje, spet postal župan. Predlagala ga je Slovenska ljudska stranka. Njegov protikandidat je 48-letni Branko Ritlop iz Lemerja, inženir telekomunikacij, ki je zaposlen pri Tekomu. Za kandidata so ga predlagali Socialni demokrati.
občina puconci lokalne volitve 2018 Ludvik Novak Branko Ritlop evangeličani vestnikvolitve2018
Kaj zdaj berejo drugi