vestnik

Lokalne volitve 2018: Občina Razkrižje

Vida Toš, 8. 11. 2018
Vida Toš
Slomškov mlin.
Aktualno

Do volitev vam na kratko predstavljamo pomurske občine in njihove kandidate za župane. Danes je to mejna občina Razkrižje.

Občini - ki je po vsej Sloveniji in tudi širše znana po svojem Razkriškem kotu; še preden so spoznali to, pa so mnogi občino Razkrižje obiskali v najlepšem času leta, saj je njihova predstava Božična noč segla daleč prek meja ne le občine ampak tudi pokrajine - bi lahko res rekli kar občina 'v kotu'.

Je namreč majhna, v Sloveniji glede na površino čisto na repu – na 209 mestu med vsemi slovenskimi občinami. Poleg tega je stisnjena čisto v kot države, leži namreč ob hrvaški meji, kar je ljudem prineslo veliko gorja sploh med osamosvojitveno vojno, pa tudi po njej, zaradi določevanja meja. So pa ljudje na Razkrižju izjemno narodno zavedni in poizkušajo svojo mejno lego gledati v pozitivni luči in jo obrniti v pozitivno; tudi v turističnem smislu.

Poleg Razkrižkega kota so v občini nekatere druge izjemne zanimivosti, od Slomškovega mlina, do zemljank in arheoloških najdbin, da o dogodkih, ki jih vedno izjemno pripravijo Razkrižani, sploh ne govorimo.

V občini Razkrižje živi 1 287 prebivalcev, delovno aktivnih je 179. Povprečna starost prebivalca v tej občini pa je 43,3 leta, povprečna plača Razkrižana ali Razkrižanke pa 1 505,85 evrov.
Prihodek občine iz dohodnine za leto 2018 je 460.776 evrov, izračunan znesek primerne porabe za letošnje leto za občino pa je 753.794 evrov.


Dosedanji župan Stanko Ivanušič je edini kandidat za županski stolček še vnaprej; 66-letni Ivanušič nosi naslov do zdaj edinega župana občine Razkrižje, saj županuje že pet mandatov, vse od ustanovitve občine. Za šesti mandat ga je predlagala skupina volilcev. Ivanušič je po izobrazbi pravnik, preden pa je postal razkriški župan, pa je bil tajnik krajevne skupnosti Razkrižje, pred tem podžupan občine Ljutomer, še pred tem pa je delal na podjetju Tehnostroj v Ljutomeru.

volitve 2018 županske volitve 2018 Občina Razkrižje vestnikvolitve2018