vestnik

Lokalne volitve 2018: Občina Sveti Jurij ob Ščavnici

Vida Toš, 8. 11. 2018
Vida Toš
Sveti Jurij ob Ščavnici; cerkev.
Aktualno

Do volitev vam na kratko predstavljamo pomurske občine in njihove kandidate za župane. Danes je na vrsti občina Sveti Jurij ob Ščavnici.

Občina Sveti Jurij ob Ščavnici leži v srcu Prlekije, ki jo sestavlja 26 naselij; nekatera imajo prav zveneča imena – recimo Biserjane in Kraljevci ter Stara Gora, pa tudi taka, ki jih le redko kdo – razen domačinov – izgovarja pravilno, kot recimo Kokolajnščak ali pa Bolehnečici. Občina se lahko pohvali s prekrasnim jezerom – Blaguškim.

Središče občine je v Svetem Juriju ob Ščavnici, nekdanjem Vidmu; v celi občini, ki se razprostira na 51 kvadratnih kilometrih in je glede na površino na 130. mestu med vsemi slovenskimi občinami, pa živi 2 887 prebivalcev. Ti so v povprečju stari 42,3 leta; delovno aktivnih je 483. Povprečna plača občana ali občanke Svetega Jurija ob Ščavnici je 1 441,22 evrov.

Prihodek občine iz dohodnine za leto 2018 je 896.146 evrov, izračunan znesek primerne porabe za letošnje leto za občino pa je 1.954.764 evrov.


Dosedanji župan, Miroslav Petrovič se je – predlagala ga je skupina volilcev – odločil za ponovno kandidaturo; tako kot tudi Anton Slana, ki je bil župan pred Petrovičem. Za županski stolček se bosta torej pomerila dva kandidata – dosedanji in bivši župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici.
Miroslav Petrovič je 52-letni inženir gradbeništva, živi v Kraljevcih in opravlja delo župana občine. Anton Slana iz Bolehnečic pa je 61-letni inženir kmetijstva, ki dela kot kmetijski svetovalec. Za župana ga je predlagala skupina volilcev.


vestnikvolitve2018 lokalne volitve 2018 predstavitve občin SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI