vestnik

Lokalne volitve 2018: Občina Turnišče  

Ines Baler, 9. 11. 2018
Nataša Juhnov
V občini se trudijo za razvoj in adaptacije cestne infrastrukture in občinskih objektov.
Aktualno

Do volitev vam bomo na kratko predstavili pomurske občine in njihove kandidate za župane. Danes vam predstavljamo občino Turnišče.

Sestavljajo jo štiri naselja, in sicer Gomilica, Nedelica, Renkovci in Turnišče. Občina meri 23,8 kvadratnih metrov, med slovenskimi občinami pa se po površini uvršča na 193. mesto. V občini živi slabih 3300 prebivalcev, od tega jih je 650 delovno aktivnih. Povprečna starost občanov je 43 let. Stopnja registrirane brezposelnosti v občini je bila junija letos 19-odstotna. Povprečna mesečna bruto plača občanov Turnišča znaša 1.248 evrov.

Med občinske znamenitosti se uvršča župnijska cerkev Marije Vnebovzete, posebej množično obiskana ob »velki meši«. Tradicionalno je tudi Ferencovo senje, na katerem se predstavljajo rokodelci. Imajo pa v občini še čevljarski muzej, Ancovo galerijo, Kovačevo domačijo, v kateri je tudi etnografski muzej, na varovanem območju pa je tam tudi rastišče sibirske perunike. V občini se tudi vseskozi trudijo za razvoj in adaptacije cestne infrastrukture in občinskih objektov. Nazadnje so ravno v tem tednu otvorili dnevni center za starejše.


Aktualna županja Vesna Jerala Zver ima na prihajajočih volitvah štiri izzivalce. Jerala Zverova je 50-letna magistrica znanosti s področja poslovodenja in organizacije MBA. Občino vodi en mandat, kandidira pa s pomočjo skupine volivcev. Kandidati za župana so še naslednji: Stanislav Sobočan je 55-letni direktor iz Gomilic, po izobrazbi je magister znanosti, kandidira pa s podporo Nove Slovenije – krščanskih demokratov; Vincent Litrop je 55-letni upokojenec iz Renkovec, po izobrazbi je diplomirani upravni organizator, kandidira s pomočjo Stranke modernega centra; Jožef Slavic je kandidat Socialnih demokratov, je 49-letni magister znanosti, zaposlen kot direktor – zavarovalni zastopnik. Peti županski kandidat pa je 42-letni Borut Horvat, strokovni delavec Centra za socialno delo Pomurje, po izobrazbi je diplomirani upravni organizator, sicer pa kandidat Slovenske demokratske stranke.


Kaj zdaj berejo drugi