vestnik

Lokalne volitve 2018: Občina Velika Polana

Andrej Bedek, 11. 11. 2018
Nataša Juhnov
Aktualno

Do volitev vam bomo na kratko predstavili pomurske občine in njihove kandidate za župane. Danes predstavljamo občino Velika Polana.


Občina Velika Polana ima 1456 prebivalcev in po površini meri 18,7 kvadratnih kilometrov. Po površini se med slovenskimi občinami uvršča na 199. mesto. Poleg Velike Polane sta v občini še naselji Mala Polana in Brezovica. Vseh delovno aktivnih ljudi v občini je 199, povprečna mesečna neto plača na zaposleno osebo v občini je lani znašala 1020 evrov. Povprečna starost občanov je 44,1 leta, kar pomeni, da je višja od povprečne starosti prebivalcev Slovenije (42,9 leta). Prihodek Občine Velika Polana iz dohodnine za leto 2018 je 470.294 evrov, izračunan znesek primerne porabe za letošnje leto za občino pa je 842.943 evrov.


Za Veliko Polano je kljub njeni majhnosti značilna obsežna naravna in kulturna dediščina. Občinsko središče se ponaša z nazivom Evropska vas štorkelj in s pisateljem Miškom Kranjcem, ki je ubesedil življenje v teh krajih. V omenjeni občini je kar nekaj turističnih znamenitosti: Copekov mlin, kjer se je letos snemal resničnostni šov Kmetija, črni gozd, to je največji nasad črne jelše v Evropi, in Pomurski poletni festival, ko vrhunski glasbeni izvajalci poskrbijo za rekordne obiske, pestro je tudi festivalsko dogajanje, kot je tekmovanje v kuhanje bujte repe. Prav Pomurski poletni festival je glas o vasi štorkelj in občini Velika Polana ponesel čez meje pokrajine ob reki Muri, in še dlje.

Občino od januarja 2006 vodi Damijan Jaklin (44), sicer magister znanosti s področja menedžmenta, ki je že večkrat izpostavil, da levji delež pri razvoju Občine Velika Polana gre na rovaš izkoriščanja evropskih sredstev. Tudi računsko sodišče je občino v preteklosti izpostavilo kot primer dobre prakse izkoriščanja denarja iz evropskih projektov, še poudarja župan Jaklin. Ki pa zna biti trd nasprotnik in goreč zagovornik svojih stališč, kar je pokazal tudi pri skupnem projektu pomurskega vodovoda. Ker se Občina Velika Polana ne strinja z obstoječo lastniško soudeležbo občin družbenic pri osnovni infrastrukturi sistema A pomurskega vodovoda, ne sprejema skupnega upravljavca, druge občine iz sistema A pa Veliki Polani zato grozijo s tožbo.



Velika Polana pomurski poletni festival Damijan jaklin vestnikvolitve2018 Vestnik volitve2018