vestnik

Lokalne volitve 2018: Občina Veržej

Vida Toš, 11. 11. 2018
Vida Toš
Kulturni dom Veržej; tukaj je tudi sedež občine.
Aktualno

Do volitev vam predstavljamo pomurske občine in njihove kandidate za župane. Danes Občino Veržej.

Občina Veržej je ena najmanjših občin v Sloveniji, ne le po svoji površini, kjer je z 12. kvadratnimi kilometri površine med slovenskim občinami na 207 mestu – od 212. – ampak je tudi po številu prebivalcev. Teh šteje 1 295 in je čisto na repu Slovenije tudi po tem kazalniku. V občini je 315 aktivnih prebivalcev, povprečna starost prebivalca ali prebivalke Veržeja je 44,5 let, njihova povprečna plača pa 1 385,39 evrov.

Za občino Veržej pa lahko mirne duše rečemo, da pa gotovo ni na repu – kvečjemu nasprotno – po naravnih, predvsem pa po kulturnih lepotah in znamenitostih. Tukaj domuje prav gotovo najbolj znan mlin na Muri, Babičev mlin, ki je tudi še edini panonski plavajoči mlin v Sloveniji. Tukaj so doma neizmerno veliko vredni gozdni habitati ob Muri in tukaj – še – rastejo bele narcise.

V Veržeju deluje zelo aktiven Zavod Marianum, zavod za vzgojno, izobraževalno, socialno in versko dejavnost, katerega najmlajša enota je Center Duo, rokodelski center domače in umetnostne obrti. V občini je ob osnovni šoli tudi Vzgojni dom Veržej, kjer najdejo svoj pogosto edini pravi dom otroci, ki drugje doma nimajo, ali pa ta ni za njih primeren.


Prihodek občine iz dohodnine za leto 2018 je 540.986 evrov, izračunan znesek primerne porabe za letošnje leto za občino pa je 726.100 evrov.

Dosedanji župan Slavko Petovar se je – ob podpori SLS, Slovenske ljudske stranke – odločil za ponovno kandidaturo; tri mandate je bil doslej župan, želi si četrtega. Petovar je diplomiran inženir agronomije in dela kot kmetijski svetovalec specialist. Njegova protikandidatka bo Mojca Šijanec, ki jo je predlagala skupina volilcev. Šijančeva je 31-letna univerzitetna diplomirana prevajalka in tolmačka za nemščino ter profesorica sociologije, ki dela kot poslovna sekretarka in prevajalka.


volitve 2018 Občina Veržej vestnikvolitve2018 Vestnik volitve2018 občine
Kaj zdaj berejo drugi