vestnik

Lokalne volitve: akcija se bo začela po dopustih

Timotej Milanov, 1. 8. 2018
Andrej Petelinšek
Stranke se počasi pripravljajo na lokalne volitve, dokončne odločitve pa bodo jeseni. 
Aktualno

Na pomurski politični sceni trenutno prevladuje dopustniško vzdušje, pričakovati je, da bodo prve tehtnejše odločitve glede letošnjih lokalnih volitev padle v jeseni.

Tako dokončne odločitve o tem, ali se bo potegoval za vnovičen mandat, še ni sprejel župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek, sicer tudi predsednik prekmurskega območnega odbora Socialnih demokratov. Kot pravi, v stranki sicer že nekaj časa izvajajo aktivnosti v zvezi z lokalnimi volitvami, pri tem že imajo evidentiranih nekaj potencialnih županskih kandidatov, s katerimi bodo kmalu opravili pogovore in pripravili strategijo. Dogodki na državni ravni po besedah Jevška na priprave na lokalne volitve ne vplivajo, saj da je datum teh znan že od sprejema zakona, ki jih ureja. Med večjimi pomurskimi občinami je že pred časom župan Gornje Radgone Stanko Rojko povedal, da razmišlja o vnovični kandidaturi, ljutomerska županja Olga Karba pa pravi, da bo dokončno odločitev sprejela septembra.

Predsednik pomurske regijske koordinacije SDS Karel Šoš pravi, da so priprave na lokalne volitve sicer že v teku, a da se jim bodo bolj konkretno posvetili po dopustih, doslej so bili člani stranke namreč vpeti v aktivnosti v zvezi z državnozborskimi volitvami, pravi. Stranka bo po njegovih besedah aktivna v vseh pomurskih občinah, v večini s svojimi županskimi kandidati, ponekod pa dopušča možnost, da bodo podprli tudi samostojne ali kandidate drugih strank, s katerimi so že doslej dobro sodelovali. »Zna se tudi zgoditi, da bodo še ene predčasne volitve, kar bo prav tako vplivalo na letošnje lokalne volitve. Kandidate, ki so že izkazali interes za kandidaturo, imamo v mislih, nismo pa sprejeli še nobenih odločitev.«

Predsednica soboškega lokalnega odbora SMC Ksenija Flegar pravi, da priprave na lokalne volitve potekajo že od državnozborskih naprej. »Predsednik stranke je že sklical vse lokalne odbore, ki so dobili smernice za lokalne volitve,« Pravi Flegarjeva, ki dodaja, da trenutno potekajo pogovori o sestavi list kandidatov za krajevne skupnosti in občinske svete ter o županskih kandidatih. »Leta 2014 je bila SMC po številu izvoljenih svetnikov na drugem mestu, to pozicijo moramo ohraniti, zato bodo lokalne volitve za nas poseben izziv.« Predsednik pomurskega pokrajinskega odbora DeSUS Anton Sep pravi, da se bodo z lokalnimi volitvami resneje začeli ukvarjati naslednji mesec, po dopustih.

Podpredsednica Slovenske ljudske stranke Jasmina Opec Vöröš pravi, da se člani stranke na terenu že pogovarjajo z občani glede problematik, ki bodo lahko tudi izhodišča za pripravo predvolilnih programov v posameznih lokalnih okoljih. Sicer se stranka, ki je bila v preteklosti na lokalnih volitvah v regiji praviloma zelo uspešna, po njenih besedah na te pripravlja že od prejšnjih naprej.
lokalne volitve