vestnik

Lokalne volitve: Dve ovadbi, še ena preiskava

ABE, 10. 1. 2019
Nataša Juhnov
Boj za stolčke na lokalnih volitvah preiskuje tudi policija. 
Aktualno

Lendavski policisti so v primeru domnevnih groženj nekdanji županji Turnišča Vesni Jerala Zver, ki ji ni uspelo še enkrat postati županja, ovadili neznanega storilca, enako tudi v primeru volitev predstavnika Poznanovec. 

Na policijo so romale tri prijave, povezane z lanskimi lokalnimi volitvami. Dvakrat iz Občine Turnišče, enkrat iz puconske občine. Dve je vložila nekdanja turniška županja Vesna Jerala Zver oziroma predstavniki Naše liste, na kateri je kandidirala Jerala Zverova. Volilna komisija Občine Puconci je vložila eno prijavo.


Grozil, ampak kdo?

V začetku septembra je takrat še županja Turnišča na svoj telefon prejela SMS: »V nevarnosti si ti, tvoji otroci, širša družina... Čas začne teči zdaj.« Jerala Zverova je takrat sporočilo objavila na svojem facebooku in povedala, da se je predvolilna tekma očitno že začela in da je kaj takega pričakovala, saj je bila že, ko je prevzemala županovanje, deležna podtikanj in prejemala tudi pisma, vendar je bilo tako sporočilo, kot ga je dobila tokrat, nekaj novega. »Policisti Policijske postaje Lendava so na podlagi prijave ene od kandidatk za županjo na območju Upravne enote Lendava obravnavali kaznivo dejanje grožnje neznanega storilca. Po vseh zbranih obvestilih in pridobljenih dokazih so policisti v začetku decembra vložili kazensko ovadbo na okrožnem državnem tožilstvu v Murski Soboti zoper neznanega storilca,« policijske postopke v primeru grožnje nekdanji turniški županji pojasnjuje Suzana Rauš, predstavnica Policijske uprave Murska Sobota (PUMS) za odnose z javnostmi. V policijskem žargonu to pomeni, da so preiskovalci ugotovili, da obstaja sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, vendar storilca niso našli. Če ne bi bilo suma storitve kaznivega dejanja, bi policisti ali kriminalisti na tožilstvo poslali zgolj poročilo. Da policisti, potem ko vložijo ovadbo proti neznanemu storilcu, izsledijo storilca, se zgodi redko, čeprav še vedno zbirajo obvestila.

Da policisti, potem ko vložijo ovadbo proti neznanemu storilcu, izsledijo storilca, se zgodi redko, čeprav še vedno zbirajo obvestila.


Vesna Jerala Zver je skupaj s predstavniki Naše liste policiji prijavila še sum kaznivega dejanja zaradi dela volilnih odborov v obeh volilnih enotah turniške občine. V izjavi za javnost so po prvem krogu volitev zapisali, da so opazili velik porast števila oddanih glasov med 11. in 16. uro, ko je običajno obisk volišč manjši zaradi kosila in počitka. »Zato obstaja sum, da so člani volilnih odborov sami izpolnili glasovalne liste in sami podpisali volivce v volilnem imeniku. Policija je bila naprošena, da preveri istovetnost podpisov in zasliši volivce, ali so res glasovali na dan volitev in ali so v volilnem imeniku njihovi podpisi.« Sektor kriminalistične policije PUMS še preverja, ali obstajajo razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje glede dela volilnih odborov v volilnih enotah v eni izmed pomurskih občin, pa na to vprašanje odgovarja Suzana Rauš in dodaja, da zaradi interesa preiskave v tem trenutku več informacij ne more dati.

»Nekdo mora odgovarjati«

Volilna komisija Občine Puconci je v vasi Poznanovci 16. decembra ponovila volitve članov Krajevne skupnosti (KS) Mačkovci, saj so rezultate volitev z 18. novembra razveljavili. Zaradi suma, da je bilo pri tem storjeno kaznivo dejanje ponareditve volilne listine po 154. členu kazenskega zakonika, je volilna komisija Občine Puconci dejanje prijavila organom pregona. Predsednica občinske volilne komisije Martina Zrinski Gönter je takrat pojasnila, da je komisija pri ponovnem štetju glasov kandidatov v predmetni volilni enoti ugotovila neskladje med izidom glasovanja, kot ga je ugotovil volilni odbor, in izidom, ki so ga imeli zapisanega člani volilne komisije. Po rezultatih volilne občinske komisije Rudolf Car iz Poznanovec, ki je kandidiral za Desus, ne bi postal član KS Mačkovci.


Na ponovljenih volitvah 16. decembra je Zdenka Gjergjek dobila 41, Car 38 in Dušan Ferencek 23 glasov. »Vesel sem, da je vsaj pri glasovanju zmagala pravica. Menim, da morajo policisti vztrajati, da najdejo tistega, ki je prvič ponaredil glasovnice. Nekdo bo moral prevzeti krivdo za to, kar je bilo storjeno,« še vedno vztraja Rudolf Car. »Na okrožno državno tožilstvo je bila vložena kazenska ovadba proti neznanemu storilcu. Zbiranje obvestil se nadaljuje, o ugotovitvah bo obveščeno okrožno državno tožilstvo,« odgovarja tiskovna predstavnica PUMS. Tudi za primer iz Poznanovec so torej policijski preiskovalci ugotovili, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, a storilca za zdaj še niso našli.

volitve policija turnišče puconci
Kaj zdaj berejo drugi