vestnik

Lukanovič: Gre za smrtonosno obolenje

Vestnik, 16. 9. 2020
Bobo
Infekcijska klinika Ljubljana.
Aktualno

Gosta današnje tiskovne konference sta bila pivški župan Robert Smrdelj in Adolf Lukanovič, zdravnik, ki je prebolel covid.19.

Današnji podatki o okužbah s koronavirusom so spet nekoliko bolj zaskrbljujoči, vladni govorec Jelko Kacin je na tiskovni konferenci povedal, da današnja številka odseva napovedi in je pričakovana. "Zavedati se je treba, da se število okužb in bolnikov v prihodnjih dneh še lahko poveča," poudarja in dodaja, da bo jutri vzpostavljen tudi covid-19 oddelek v celjski bolnišnici. Le dva primera okužbe sta bila v torek povezana z uvozom, 48 jih je povezanih z lokalnim virom, 20 pa jih je neznanega izvora. 

Ker se slabša tudi situacija v domovih za starejše, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravlja ukrepe, s katerimi bi zajezili okužbe, predstavili pa jih bodo jutri. 

Gost današnje tiskovne konference je bil župan Pivke Robert Smrdelj, saj so Pivko izpostavili kot zgled odgovornega in učinkovitega ravnanja pri okužbah s covid-19. Smrdelj je pojasnil, da so v prejšnjem tednu ugotovili, da imajo žarišče, sprva niso vedeli, ali enega ali več. Želeli so pridobiti čim boljše informacije o tem, kako resna je situacija, prioriteta pa je bila ugotoviti, koliko je potencialno okuženih, koliko je bilo stikov. V nedeljo, ko so izvedeli za del rezultatov, je občina tudi vpoklicala štab civilne zaščite in vzpostavile nekatere ukrepe. "Odredili smo zaprtje športnih objektov za deset dni, tam, kjer občina daje soglasje za prireditve, smo povedali, da jih v teh desetih dneh ne bo," razloži župan in doda, da se vsi trudijo zamejiti prenos virusa. V Pivki je trenutno 18 aktivnih občanov, Smrdelj pa pove, da se ljudje zavedajo resnosti situacije in se tudi bolj striktno držijo predpisov. 

robert smerdelj
STA
Robert Smrdelj, župan Pivke

Župan Pivke je omenile še problem neodzivnosti zdravnikov pri klicih ljudi, ki imajo simptome. Ti težko pridejo do telefonskega pogovora z zdravniki, saj so ti obremenjeni. V tamkajšnji občini so se zato odločili, da bodo skušali vzpostaviti dežurno številko, na kateri bodo lahko občani prišlo do razgovora z dežurnim zdravnikom in napotitve na odvzem brisa, če je to potrebno. 

Izkušnja zdravnika, ki je prebolel koronavirus

Prebolevanje okužbe je danes predstavil še zdravnik Adolf Lukanovič. Ta je bil 9. marca, nekaj dni za tem, ko je bil v stiku z okuženo bolnico, sprejet v bolnišnico, nekaj dni za tem so ga premestili na intenzivno nego, 900 ur je bil mehansko intubiran, prišlo pa je tudi do odpovedi dihalnih organov. "Živimo v času, ki je nedorečen, bližajo se prehladna obolenja z vsemi kliničnimi simptomi, ki jih težko ločimo od začetnih simptomov pri covid infekciji. Zato apeliram na vse, da se poslužijo cepljenja proti gripi, s tem bomo razbremenili primarno zdravstvo," je dejal uvodoma. Iz izkušnje pove, da gre za resno in smrtonosno obolenje, zato ne razume tistih nejevernežev, ki govorijo, da je epidemija izmišljena. 

adolf lukanovic-ginekoloska klinika-zemljaric-pl
Primož Lavre
AdolfLukanovič je prebolel covid-19.

Ko ga je oseba, s katero je bil v stiku, obvestila, da je pozitivna, je šel tudi sam na test. Bil je pozitiven, predlagali pa so mu hospitalizacijo. Slednjo je odklonil, ker simptomi niso bili hudi, vendar ga je strokovna zdravnica prepričala, da ostane. V ponedeljek je ostal v ustanovi, v sredo pa se je stanje dihalne funkcije tako poslabšalo, da je prišlo do pljučnice. Nato je nastopila odpoved dihalnih organov.  "Če ni pravilne obravnave se lahko zadeva tragično konča," poudari in doda, da so vse obstoječe smernice na mestu, zato je nerazumljivo njihovo zavračanje nekaterih posameznikov. Ko se je njegovo stanje dokaj izboljšalo je šest tednov preživel na rehabilitaciji v Soči, ki mu je povrnila gibanje in vključevanje v normalno življenje.  

koronavirus slovenija situacija