vestnik

Luknje v premoženju Aleksandre Pivec: Kaj ima z njo bivši soboški policist?

Primož Cirman, Tomaž Modic, Vesna Vuković, Svet24, 25. 3. 2022
Aleš Cipot
Aleksandra Pivec
Aktualno

Aleksandra Pivec ima že celotno politično kariero težave s prijavljanjem premoženja Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Sledi za njim so izginile po njenem prihodu v politiko.

Dan po našem razkritju, da živi v novem luksuznem stanovanju, ki ga je za zdaj že leto dni skriti lastnik kupil brez posojila po neverjetno nizki ceni, predsednica stranke Naša dežela Aleksandra Pivec še vedno molči, čigavo je stanovanje. 

Tudi včeraj namreč ni želela odgovoriti na vprašanje, kdo je lastnik ali lastnica stanovanja na vrhu novozgrajene Vile Šmartinka na območju ljubljanskega BTC, v katerem prebiva od lani. Da Aleksandra Pivec živi v tem stanovanju, nam je potrdilo več nepovezanih virov. To dokazuje tudi njeno ime na poštnem nabiralniku v pritličju zgradbe. Toda pravi lastnik stanovanja se že leto dni skriva. Pogodba o prodaji je bila podpisana 22. marca lani, le dva dni po ustanovnem kongresu stranke Naša dežela. 

Tega, kdo je kupec, še vedno ne želi razkriti niti prodajalec. Patricija Kovačec, direktorica podjetja Projekt Šmartinka, izjav o tem ne daje. Kot smo razkrili včeraj, je kupec za 82 kvadratnih metrov veliko nepremičnino na enem najbolj zaželenih delov Ljubljane odštel 144.000 evrov, torej 1760 evrov na kvadratni meter. Za primerjavo: cene stanovanj na tem območju se gibljejo pri okrog 3000 evrih na kvadratni meter. V isti zgradbi je polovico stanovanj – po precej višjih cenah - kupila država. Predpogodba zanje je bila podpisana, ko je bila Aleksandra Pivec še ministrica. Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so včeraj povedali, da bodo zadevo preučili v okviru svojih pristojnosti in se nato odločili o potencialni uvedbi postopka.

11c13a59b991bcef91ba4d9f13c07366
Nataša Juhnov
Tomaž Pivec

Zdaj pravi, da ima pogodbo o najemu. Je v sredo še ni imela? 

Aleksandra Pivec se je na naše razkritje odzvala šele včeraj pozno popoldne, po končanem programskem kongresu stranke Naša dežela. Poudarila je, da ni lastnica stanovanja, ampak najemnica. Dokazil o tem še ni pokazala. Tudi o tem, kdo ji domnevno daje stanovanje v najem, po lastnih besedah ne more govoriti.

Toda njena zgodba je polna lukenj. Najprej, še v sredo so nam iz njene stranke odgovorili, da Pivčeva "glede naslova stalnega in začasnega prebivališča ureja potrebno s pristojnimi organi. Tako bo ravnala tudi v bodoče, ko bo opravljala funkcije, ki zahtevajo takšna poročanja". Včeraj je zatrdila, da v tem stanovanju prebiva le občasno, kar po naših informacijah ne drži. Kljub temu je še vedno prijavljena na Ptuju, s čimer bi lahko šlo za kršitev zakona o prijavi prebivališča. Po tem se mora oseba v osmih dneh po preselitvi prijaviti na novem naslovu. V nasprotnem primeru ji grozi več sto evrov kazni. 

Seveda bi morala v tem primeru ob prijavi predložiti ustrezno dokumentacijo, na primer najemno ali kupoprodajno pogodbo. Je iz tega mogoče sklepati, da Aleksandra Pivec še v sredo ni imela najemne pogodbe, kar bi pomenilo, da je v stanovanju skritega lastnika prebivala brezplačno? 

aleksandra-pivec
Aleš Cipot
Aleksandra Pivec

Nenehne težave s prijavo premoženja

A vse to je le vrh ledene gore težav in neznank, povezanih s premoženjem Aleksandre Pivec in njegovo prijavo pristojnim državnim organom. V času, ko je prišla do stanovanja v Vili Šmartinka, je bila Pivčeva kot nekdanja ministrica še vedno zavezanka za prijavo premoženja oziroma sprememb v premoženjskem stanju. Tega se ni držala.

"O mojem premoženjskem stanju sem kot nekdanja ministrica in podpredsednica vlade skladno z zakonskimi določbami poročala pristojnim organom," nam je v začetku leta zagotovila Pivčeva. Toda pri tem se je očitno zlagala. Vprašanja o njenem premoženjskem stanju smo ji posredovali 29. decembra lani, po naših informacijah pa je poročilo na KPK oddala štiri dni pozneje. Dan zatem so nam iz njene stranke posredovali zgornji odgovor.

Kot so nam pojasnili na KPK, mora funkcionar v roku enega meseca po prenehanju funkcije izpolniti prijavo premoženjskega stanja in nato ponovno še leto dni zatem. Pivčeva je odstopila v začetku oktobra 2020, torej bi morala premoženje prijaviti že lani jeseni. Pa tega očitno ni naredila oziroma so jo na to "spomnila" šele naša vprašanja. Kaj je zapisala v poročilo, ni znano. Komisija namreč vsebine premoženjskih kartic ministrov, poslancev, županov in drugih zavezancev (še) ne objavlja javno.

Ni bilo prvič, da je Pivčeva zamudila s prijavo. KPK je leta 2020 ugotovila, da je Pivčeva trikrat kršila zakon o integriteti s tem, ko komisiji ni prijavila raziskovalnega dela v ZRC Bistra Ptuj in na projektu Strateškega razvojnega inovacijskega partnerstva Turizem (SRIPT). To je naredila šele po dveh letih, in sicer po tem, ko so se v javnosti pojavile informacije o njenih visokih postranskih zaslužkih. Zaradi projekta SRIPT je nato izbruhnila velika afera, kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) pa so v začetku lanskega leta pri Aleksandri Pivec opravili hišne preiskave. 

Po prihodu v politiko izginejo sledi za premoženjem 

Politično kariero Aleksandre Pivec ne spremljajo le afere, povezane z denarjem, ampak tudi skrivalnice pri premoženju. Analiza dokumentov in informacij iz več virov je pokazala, da sta Pivčeva in njen soprog Tomaž Pivec v zadnjih 20 letih najmanj petkrat zamenjala naslov prebivališča:

- Leta 2004 je Pivčeva kupila 111 kvadratnih metrov veliko stanovanje na Ptuju. Takrat je že bila zaposlena na zavodu ZRC Bistra. Na nepremičnini ni vpisala hipoteke. Kupila jo je od Gradbenega podjetja Gradnje Ptuj, kjer je nekoč delal Sašo Kovačec iz GP Drava, torej podjetja, ki je zgradilo Vilo Šmartinka.

- leta 2009 je stanovanje zamenjala za 181 kvadratnih metrov veliko hišo v predmestju Ptuja. Ta je bila ob menjavi vredna bistveno več, saj je nanjo vpisala 165.000 evrov veliko posojilo pri Unicreditu za obdobje 35 let. Solastnik je postal Tomaž Pivec.

- leta 2017 sta hišo prodala. Kupec je bila ptujska tožilka Janja Bernard Korpar. Koliko sta nekdanja zakonca Pivec iztržila zanjo in koliko jima je ostalo po poplačilu kredita, ni znano. V tistem času je Pivčeva že vstopila v politiko. Postala je državna sekretarka v vladnem uradu za zamejce. Leta 2018 pa je na predlog stranke DeSUS postala kmetijska ministrica.

- po tistem sta bila prijavljena na različnih naslovih. Aleksandra Pivec se je že po nekaj mesecih preselila oziroma prijavila v hiši Roberta Munde na Ptuju. Ali gre za nekdanjega šefa mariborskih kriminalistov ali njegovega soimenjaka, ni znano. Tomaž Pivec je imel nekaj časa registriran status samostojnega podjetnika v stanovanjskem bloku na Ptuju, kjer je bil očitno v najemu. Po letu dni se je prijavil na istem naslovu kot Aleksandra Pivec.

- Pivčeva je kot ministrica prišla do službenega stanovanja. Po odstopu s položaja oktobra 2020 ga je morala do 7. decembra tistega leta izprazniti. Nato naj bi več mesecev preživela na Ptuju in se marca lani preselila v stanovanje v Ljubljani. Kmalu zatem je službeno stanovanje v tem objektu dobil tudi njen nekdanji soprog Tomaž Pivec, zaposlen na policiji.

tomaž-pivec aleksandra-pivec politika policija