vestnik

Luštna domačija odprla svoja vrata  

Janko Votek, 7. 9. 2018
Jure Zauneker
Prokurist podjetja Kristjan Magdič je izpostavil, da je nov rastlinjak namenjen nišnim sortam.
Aktualno

Družba Paradajz je naložbo v nov 2,4 hektarski rastlinjak končala že spomladi, ko so začeli s pridelavo paradižnika. Z novim rastlinjakom se je letna pridelava dvignila na 4500 ton paradižnika. Ta pridelek pokrije približno četrtino slovenskih potreb po paradižniku.

Danes so zgodbo zaključili s svečanim odprtjem novega rastlinjaka in Luštne domačije.



Kristjan Magdič, prokurist podjetja, je izpostavil, da se je obseg pokritih površin za pridelavo paradižnika povečal za 38 odstotkov, same količine pridelanega paradižnika pa ne za toliko, saj je nov rastlinjak namenjen pridelavi nišnih sort, kot so češnjevi in paradižniki različnih barv. Po teh raste povpraševanje in tudi dosežene prodajne cene so višje.

6e6c0f99ba0f13192fba3628198464d1
Jure Zauneker
Z novim rastlinjakom se je letna pridelava dvignila na 4500 ton paradižnika.


Za podjetje je izrednega pomena zaključek naložbe v Luštno domačijo z demonstracijskim rastlinjakom, v katerem si obiskovalci lahko ogledajo način pridelave in sorte paradižnika, ki ga pridelujejo. V trgovini pa poleg paradižnikov ponujajo lokalna doma pridelana živila. Ravno zanimanje za to, kako se pridela hrana in kakšno hrano uživajo, privablja vse več obiskovalcev. Predsednik državnega zbora Dejan Židan, ki se je udeležil otvoritve, je izpostavil, je Paradajzova zgodba poleg pokrivanja četrtine domačih potreb po paradižniku tudi uspešna zgodba, kako se prilagajati podnebnim spremembam, ki postajajo vse večji problem v kmetovanju.

14b48e1f01e6c72a767c65a5eceaa36c
Jure Zauneker
Lušt poleg pokrivanja četrtine potreb po paradižniku kljubuje podnebnim spremembam, je poudaril Židan.

Skupna vrednost naložb je 3,5 milijona evrov. Državna subvencija za rastlinjak znaša 800 tisoč evrov, vrednost subvencije za domačijo pa 20 odstotkov vrednosti naložbe.

Jure Zauneker
Predsednik državnega zbora Dejan Židan v demonstracijskem rastlinjaku.
luštna domačija lušt