vestnik

Maccabi v Murski Soboti: Z njimi so prišli tudi varuhi, ki nikoli ne spijo

Andrej Bedek, 16. 7. 2019
Aleš Cipot
Agenti Mossada so po naših podatkih že mudili na stadionu Mure. 
Aktualno

Četrtkovo povratno kvalifikacijsko tekmo evropske lige med Muro in Maccabijem bodo zaznamovali varnostni ukrepi. Po pokolu leta 1972 na olimpijskih igrah v Münchnu izraelske športnike v tujini namreč varujejo agenti obveščevalne službe Mossada. Tako bo tudi v prekmurski prestolnici.

Izraelski Mossad ali Inštitut za obveščevalne in specialne naloge velja za eno najbolj učinkovitih obveščevalnih služb na svetu. Slovi po številnih spektakularnih akcijah po svetu, ki so bile ključne, da je Izrael obstal od svoje ustanovitve v (sovražnem) arabskem okolju. Mossad je bil ustanovljen leta 1949, leto dni po razglasitvi neodvisnosti Izraela, kot glavna državna obveščevalno-varnostna agencija.

V krščanski Stari zavezi Svetega pisma je med drugim zapisano, da »varuh Izraela ne dremlje in ne spi.« V modernem času je varuh Izraela prav – Mossad.


Potem, ko je v krvavih dogodkih med olimpijskimi igrami leta 1972 v Münchnu življenje izgubilo enajst izraelskih športnikov in njihov spremljevalcev, ki so jih usmrtili pripadniki palestinske teroristične skupine Črni september, Izraelci res ničesar več ne prepuščajo naključju. Vse njihove športne odprave v tujini imajo namreč od takrat s seboj tudi izraelsko državno-varnostno službo, torej agente Mossada, ki pazijo na svoje športnike.Mossadovci prav tako varujejo nogometaše in vodstvo Maccabija iz Hajfe, ki so danes prispeli v Moravske Toplice, kjer bodo v prestižnem hotelu Livada bivali do četrtkove povratne tekme. Mimogrede: Izraelci so s seboj pripeljali tudi kuharja in svoja živila.


Agenti Mossada so v Prekmurje po naših podatkih sicer dopotovali že včeraj, ko so tudi opravili prvi varnostni ogled stadiona v Fazaneriji. Poostreni varnostni ukrepi zaradi obiska iz Izraela poslej veljajo v hotelu Livada ter med prevozi iz Moravskih Toplic v Mursko Soboto in nazaj. Pričakovati jih je še na jutrišnjih novinarskih konferencah na stadionu in na igrišču ob uradnem večernem treningu gostov. Sicer bo četrtkovo tekmo med Muro in Maccabijem iz Hajfe po naših podatkih ob vsaj petih izraelskih agentih varovalo še 37 rediteljev, 55 varnostnikov in najmanj 60 policistov.

Aleš Cipot
Moštvo Maccabija v Prekmurju spremljalo tudi agenti Mossada, za mnoge najbolj učinkovite obveščevalne službe na svetu. 
mossad mura tekma navijači