vestnik

Sojenje: Madžar prišel, Romun ne

A. B., 12. 7. 2021
Nataša Juhnov
Trčenje forda mondea in tovornjaka je bilo tako silovito, da sta sopotnika na sprednjem in zadnjem sedežu avtomobila izgubila življenje. Foto Nataša Juhnov
Aktualno

Tovornjakar je na avtocesti vozil vzvratno, voznik v avtomobilu je bil opit

Vse kaže, da ena hujših prometnih nesreč na pomurski avtocesti, ki se je zgodila 16. oktobra 2017, še ne bo tako hitro doživela epiloga na okrožnem sodišču v Murski Soboti, saj se obtožena, eden iz Romunije, drugi iz Madžarske, ne odzivata na sodne pozive.

Nesreča, v kateri sta umrla Romuna, stara 28 in 39 let, se je pripetila pred cestninsko postajo Dragotinci v smeri Lendave. Danes 44-letni Madžar Krisztian Pesti je v gosti megli v tovornjaku vozil vzvratno, ker je zgrešil stezo za cestninjenje tovornih vozil, vanj je z osebnim vozilom trčil danes 47-letni Romun Rotislav Postolati, ki je pripeljal prehitro in s prekratko varnostno razdaljo glede na vremenske razmere. Ob tem je bil Postolati tudi pod vplivom alkohola, saj so mu policisti namerili 0,49 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, prav tako ni bil pripet z varnostnim pasom. Trčenje je bilo tako silovito, da sta sopotnika na sprednjem in zadnjem sedežu avtomobila izgubila življenje. Postolati je bil lažje poškodovan, Madžar v tovornjaku pa jo je odnesel brez poškodb.

Madžaru zdaj sodijo zaradi vzvratne vožnje na avtocesti, Romun se zagovarja zavoljo več kršitev cestnoprometnih pravil. Prejšnji teden sta bila oba poklicana na predobravnavni narok pred sodnico Natalijo Goldinskij Husar, a se ga je udeležil le Pesti. Višji državni tožilec Drago Farič mu je v zameno za priznanje krivde ponudil dve leti in pol dolgo zaporno kazen ter dveletno prepoved vožnje motornih vozil kategorij C in E. Pesti krivde ni priznal, na sodišče bo moral spet septembra, ko se bo začela glavna obravnava zoper njega. Goldinskij Husarjeva je na isti dan na sodišče povabila tudi drugega obtoženca.

kronika Vestnik