vestnik

(FOTO) Madžarski državni sekretar Miklos Soltesz v Pomurju

Jože Gabor, 6. 5. 2021
Jože Gabor
Obisk madžarskega državnega sekretarja Miklosa Soltesza v Pomurju
Aktualno

Državni sekretar za cerkvene in narodnostne odnose madžarske vlade Miklos Soltesz je v četrtek obiskal Prekmurje in se pogovarjal s predstavniki treh cerkva, madžarske narodnostne skupnosti in lokalnih skupnosti.

Posvet je imel s poslancem in predsednikom Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferencem Horvathom ter lendavskim županom Janezom Magyarjem. Po ogledu Jakobove hiše ter župnijske cerkve sv. Jakoba v Dobrovniku, si je ogledal še obnovo župnijske cerkve svete Katarine Aleksandrijske v Lendavi, ki jo financirata madžarska država in občine Lendava. Obnova cerkve, s katero so začeli lani, naj bi trajala štiri leta, pri tem pa bodo tudi poskrbeli, da ne bo več zamakanja, zaradi česar je bila tudi nujna obnova. Občina Lendava je lani sanirala občinsko cesto ob cerkvi tako, da meteorne vode, ki so ob deževju tekle iz lendavskih bregov, ne bodo več uničevale temeljev cerkve.

miklos-soltesz, madžar, državni-sekretar
Jože Gabor
Obisk madžarskega državnega sekretarja Miklosa Soltesza v Pomurju

Miklos Soltesz je povedal, da ob sprejetju odločitve o sofinanciranju obnove cerkve v Lendavi niso vedeli, kake težave se bodo pojavile zaradi pandemije. Na vladi so se odločili, da bodo kljub vsemu letos zagotovili denar za njeno obnovo. Financirali pa bodo tudi obnovo cerkve v bližini Petrinje, ki je bila porušena ob potresu. Cilj je krepiti sodelovanje med Slovenci, Madžari in Hrvati.

madžarska-manjšina slovenija