vestnik

Madžerka pri Štrigovi: Vidi se na pokrajine petih držav

Jože Gabor, 3. 9. 2022
Damjana Nemeš
Stolp je visok 28 metrov, kar je približno pol manj od lendavskega stolpa Vinarium.
Popularno

Želijo si sodelovanja z lastniki stolpa Vinarium Lendava in stolpa na Rogli.

Na hribu Madžerka pri Štrigovi na Hrvaškem so odprli razgledni stolp, s katerega sega pogled na kar pet držav Slovenijo, Madžarsko, Avstrijo, Hrvaško in Slovaško.

Z enega najvišjih hribov v Medžimurju, ki je visok 341 metrov, je tudi sicer lep razgled na okoliške in bolj oddaljene kraje, sedaj pa se vidi še precej dlje. Lepo vidna sta naselje Štrigova in mesto Ljutomer. Stolp je visok 28 metrov, kar je približno pol manj od lendavskega stolpa Vinarium (53,5  metra). Medžimurski tudi nima dvigala kot lendavski, tako da se je treba do vrha povzpeti po stopnicah. Lastniki obeh stolpov zatrjujejo, da ne bodo tekmeci, ampak si bodo prizadevali pri promociji stolpov sodelovati, saj bo za mnoge posebno doživetje, če si ob kolesarjenju ali obisku s kakim drugim prevoznim sredstvom ogledajo oba. Ideja je tudi, da bi se povezali z lastniki stolpa na Rogli in bi tako lahko svoje aktivnosti povezali še s Pohorjem.

mađerkin-breg, štampar, štrigova
Damjana Nemeš
Na hribu Madžerka pri Štrigovi na Hrvaškem so odprli razgledni stolp, s katerega sega pogled na kar pet držav, Slovenijo, Madžarsko, Avstrijo, Hrvaško in Slovaško.

Razgledni stolp so zgradili v okviru evropskega kolesarskoturističnega projekta, v katerem sodelujeta Hrvaška in Madžarska. V Občini Štrigova in Medžimurju sploh so v zadnjih desetletjih naredili velik skok v turističnem razvoju in močno popestrili turistično ponudbo. Pred pandemijo se je vsako leto število turistov in izletnikov povečalo za več kot dvajset odstotkov. Ob našem obisku stolpa je bilo precej obiskovalcev iz Slovenije, bili pa so tudi z različnih območij Hrvaške, od Zagreba do Reke, ter iz drugih držav. Mimo stolpa vodita kolesarska pot in vinska cesta, do njega pa se obiskovalci lahko s kolesom odpravijo od Term Sveti Martin. S kolesom je pot precej krajša, medtem ko je z avtomobilom kar nekaj vožnje po vinorodni pokrajini s kar nekaj razglednimi točkami. Za vstop na vrh stolpa je treba plačati 30 kun, kar je štiri evre. Pričakujejo, da bo tako dobro obiskan, kot je lendavski.

Stolp so zgradili iz slovenskega lesa, zanimiva arhitektura pa je delo arhitektov Bojana in Igorja Perhoča. Ob stolpu je še kolesarski informacijski center z razgledno ploščadjo. Tu lahko obiskovalci dobijo informacije o turistični ponudbi v Medžimurju. V povezavi s stolpom so pripravili tri turistične pakete, s katerimi želijo zadržati turiste v Medžimurju dalj časa: kolesarski paket, paket zdravje in eko-turistični paket. Jeseni bodo v prostorih ob stolpu potekale delavnice za otroke in turistične strokovnjake. Načrtujejo še gradnjo okrog sto metrov dolgega ziplina, jeklenice. Ker je na tem območju precej vetra, bodo v stolp vgradili še glasbilo, tako da bodo lahko obiskovalci poslušali glasbo vetra. Na voljo bo tudi ustvarjanje zvoka z glasbenim mehanizmom. Na področju turizma in drugih področjih Štrigova zelo dobro sodeluje s sosednjo občino Razkrižje na slovenski strani meje in upa, da bo po vstopu Hrvaške v schengensko območje to sodelovanje še boljše in brez ovir.

madžerka-pri-štrigovi stolp