vestnik

Magyar ob izvolitvi v državni zbor: "V Ljubljani ne želim biti nekoristen"

Rok Šavel, 27. 4. 2022
Leon Novak
Janez Magyar zatrjuje, da bo poslanec ostal le, če bo lahko na funkciji bolj koristen Lendavi in Pomurju kot, če bi bil župan.
Aktualno

Janez Magyar se poslavlja od županskega stolčka v Lendavi in seli v poslanske klopi, a bo tam ostal le, če bo lahko koristen Lendavi in Pomurju.

V državni zbor sta bila na letošnjih volitvah izvoljena dva župana, poleg župana Tržiča Boruta Sajovica tudi lendavski župan Janez Magyar, ki je kandidiral na listi SDS že leta 2018, a mu takrat preboj ni uspel. Ob odhodu Franca Breznika na mesto državnega sekretarja, ta se je pozneje vrnil med poslance, se mu je sicer ponudila priložnost, da bi postal nadomestni poslanec, a se za to takrat ni odločil.


Zdaj pa so volivci v lendavskem okraju neposredno odločili, da si želijo Magyarja v državnem zboru, kar pomeni, da mu ob potrditvi poslanskega mandata na ustanovni seji državnega zbora samodejno preneha županska funkcija. Magyar pravi, da je izredno ponosen in vesel izkazanega zaupanja ter zagotavlja, da se bo trudil po najboljših, da svoje volivce ne bo razočaral. Glede na dejstvo, da bo kot poslanec SDS del opozicije, upa, da bo lahko vseeno koristen za regijo, v nasprotnem primeru se bo vrnil domov in znova potegoval za župana na jesenskih volitvah.


Če ne bo koristen, se bo vrnil v Lendavo


Do takrat bo občino vodil podžupan, kot poslanec pa Magyar ne sme odstopiti prej kot v šestih mesecih, saj so v tem primeru potrebne nadomestne volitve za poslanca. Če mu funkcija preneha po šestih mesecih, pa njegovo mesto zasede nadomestni poslanec - to bo kandidat z iste liste, ki je v isti volilni enoti dosegel najboljši rezultat (glede na trenutne delne rezultate bi to bil najverjetneje Marijan Pojbič).

"Želim in verjamem, da bom lahko kot poslanec svoje izkušnje in znanje iz županovanja in podjetništva usmeril v skrb za našo regijo, da bodo razvojni projekti podprti s strani države. Osnovno vodilo mi je, da največ sredstev, ki bodo na voljo iz tega velikega kolača, ki ga je izpogajala odhajajoča vlada v Bruslju, pritegnem v Lendavo in regijo. Moja stranka sicer glede na volilni izid ne bo del vlade, a sodelovanje z Robertom Golobom mi ne bo predstavljalo težave. Ni pomembna strankarska izkaznica, ampak da bo imela nova vlada posluh za Pomurje, saj vemo, kaj si želimo - to je razvojni preboj. Zagotovo si pa ne želim biti v Ljubljani nekoristen. V tem šestmesečnem obdobju bom videl, ali lahko v Ljubljani odpiram vrata, če jih ne bom mogel, se bom vrnil in jeseni, ko se bodo karte na novo premešale, bom ponovno kandidiral za župana. Sem pa ponosen na podporo volivcev in lahko zagotovim, da jih ne bom razočaral," je dejal Magyar ob izvolitvi za Vestnik.si.

janez-magyar volitve-2022