vestnik

Maja Prettner - prekmurska režiserka med filmskimi talenti v Berlinu  

Adriana Gašpar, 19. 2. 2018
Osebni Arhiv
Berlinale talent Campus. Edina izbrana Slovenka je Prekmurka Maja Prettner. Fotografija Osebni Arhiv
Aktualno

Ob že 68. Berlinalu, ki bo v Berlin privabil bleščeča imena filmske industrije, že 17. leto zapored poteka tudi Berlinale talent Campus. Za izstopajoče mlade avtorje, ki niso začetniki in imajo za sabo že nekaj projektov, a niso v poslu več kot deset let, je Berlinale talent Campus odskočna deska, ki jih lahko iztreli neposredno med zvezde. "Odličen občutek je biti izbran, ker je nekdo prepoznal tvoje delo in se mu zdi, da izstopaš iz povprečja," pravi 30-letna režiserka in scenaristka Maja Prettner, ki prihaja iz Murske Sobota, a že vrsto let živi v Ljubljani. Je diplomirana novinarka, ki je že med študijem čutila, da je rojena bolj za filmske vode in zato presedlala na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, izbrala smer režija in magistrirala.Njen zadnji celovečerni film je Dom, ljubi dom - dokumentarni film, ki pripoveduje zgodbo štirih otrok, ki so jih iz socialno neprimernih okolij umaknili v mladinski dom. Prikazuje življenje otrok, ki jih vzgaja sistem in nikogar ne pusti ravnodušnega.

Bleščeča imena

"Veliko priznanje je, če te na teh talentih priznajo. Družiš se s pomembnimi ljudmi filmske industrije, ki te obravnavajo kot sebi enakega," pravi Maja, ki bo tako med drugim imela možnost spoznati znanega ameriškega igralca Williama Defoeja, ki se je kot Green Goblin bojeval s Spidermanom. Na Berlinalu, ki je poleg Cannesa in Benetk, eden najpomembnejših filmskih festivalov, imajo mladi ustvarjalci tako možnost vzpostaviti mreže, s pomočjo katerih bodo kasneje lažje ustvarjali. "Tu so ljudje dostopni. Za zaprtimi vrati imamo predavanja z uspešnimi in priznanimi ljudmi filmske industrije, ki jih lahko vprašaš popolnoma vse. Na eni od večerij, kjer je bilo petsto režiserjev, scenaristov, producentov, montažerjev, urejevalcev zvoka itd., sem tako spoznala režiserko iz Konga, montažerja iz Kanade, pa filmarje iz Avstralije, Afrike in drugih koncev sveta, ki jih sicer verjetno nikoli ne bi," pripoveduje 30-letna režiserka, ki se je na večerji počutila kot na hitrostnih zmenkih. "Tema letošnjih talentov berlinskega festivala je skrivnost oziroma deljenje skrivnosti. To pomeni, da smo krožili med strokovnjaki, se z njimi pogovarjali in jih lahko vprašali čisto vse, kar nas je zanimalo." In ravno to je namen berlinskih filmskih talentov, da starejši filmski ustvarjalci skrivnosti uspeha predajo mlajšim kolegom. "Zelo pomembno je, da dobro predstaviš svoje projekte, ki jih načrtuješ v prihodnosti," še pravi Maja, "saj, če imaš dobro zamisel, dober projekt, so ravno to ljudje, ki ti lahko pomagajo uspeti."

Slovenski filmi na Berlinalu

68. filmski festival Berlinale traja od 15. do 25. februarja in bo v enajstih dneh postregel s 385 filmi z vsega sveta, v glavni tekmovalni program jih je uvrščenih 19.
Slovenska filma, ki sta se uvrstila v program in bosta predstavljena na marketu, sta "Igram, sem" tretji celovečerni filmscenarista in režiserjaMiroslava Mandića. Drugi avtor in producent, ki se bo predstavil na market projekciji, jeKolja Saksidas svojimi kratkimi animiranimi filmiKoyaa.

Rdeča preproga in vreščeči oboževalci

"To je prvi tako velik filmski festival, na katerem sem bila. Tu celo mesto diha s festivalom. V vsaki ulici se nekaj dogaja na temo festivala, naj so to roza napisi, barva, karkoli. Zares je neverjetno," pravi Maja. "Tudi rdeča preproga in vreščeči oboževalci, kot jih vidiš v filmih, seveda ne manjkajo," je še dodala Maja Prettner, preden je odhitela na večerno projekcijo filma.
maja-prettner berlin