vestnik

Manjši trgovci na kolenih, prodajo dizla ustavili na treh črpalkah v Pomurju

STA/ T. L., 17. 3. 2022
Andrej Petelinšek
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vladna uredba o določitvi najvišjih cen goriv je več malih prodajalcev goriv prisilila, da so zaprli svoje bencinske črpalke. Prodajo dizla je ustavil tudi Mercatorjev Maxen, ki ima tri črpalke v Pomurju.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je z vodilnimi v družbah Petrol, Mol in OMV danes ocenil razmere na trgu naftnih derivatov. "Cene surove nafte na svetovnih trgih v zadnjih dneh padajo, zalog naftnih derivatov je v Sloveniji dovolj," so sporočili z ministrstva. Medtem mali trgovci menijo drugače.

Vladna uredba o določitvi najvišje cene goriv je več malih prodajalcev goriv prisilila, da so zaprli svoje črpalke, drugi so prodajo goriva močno omejili, danes pišejo Finance. Kot so poudarili, jim veliki trgovci goriv sploh ne prodajo, čudijo pa se tudi temu, kako je vlada izračunala najvišjo dovoljeno ceno.

Prodajo dizla ustavili tudi na Goričkem, Dolnjem Lakošu in Gornji Radgoni

Prodajo dizla je ustavil tudi Mercator na črpalkah Maxen, ki ima po Sloveniji 21 samopostrežnih črpalk, tudi tri v Pomurju, in sicer pri Gradu na Goričkem, v Dolnjem Lakošu in Gornji Radgoni.

Uradno izvajajo inventuro na dizlu, so navedli in za časnik opozorili, da "vlada ni omejila veleprodajnih cen, kar je za trgovce z gorivi z manjšimi tržnimi deleži, ki nimajo velikih svojih zalog, velik izziv. Veleprodajne cene namreč niso upadle, ne glede na zaloge, ki naj bi jih imeli v Sloveniji".

točenje goriva, dizel
Profimedia
Fotografija je simbolična


Prodajo obeh goriv je ustavil Ivan Deu iz Mokronoga, ki je za časnik povedal, da bi "le pri litru dizla imeli 25 centov izgube" in da si take izgube ne morejo privoščiti. Prodajo dizla so ustavili tudi v KA olje. "Take izgube ne moremo delati. Na tovornjak s 33.000 litri bi trenutno ustvarili približno 5000 evrov izgube, če ne upoštevamo naših stroškov, tega si ne moremo privoščiti," je Financam povedal Martin Aljaž iz te družbe.

Franci Boštjančič iz postojnske Mi Oskrbe, pri katerem gorivo točijo tovornjakarji, je prodajo omejil na 60 litrov dizla. "Vlada bi morala rezati pri sebi, je pa zarezala v družinska podjetja. Več si ne morem privoščiti, naša nabavna cena je 25 centov pri litru višja od vladno določene najvišje dovoljene," je povedal za Finance in izpostavil še, da dodatno izgubo povzroča naval italijanskih kupcev, saj je cena goriv v Sloveniji zdaj občutno nižja.

nafta bencin cene odzivi
Kaj zdaj berejo drugi