vestnik

Manjšinska politika: "Zaposlenih pet ljudi, ki ne obvladajo slovenskega jezika"

Timotej Milanov, 23. 7. 2018
Nataša Juhnov
Lendava
Aktualno

Manjšinski politik Attila Kovacs opozarja na domnevno podrejenost manjšinskih medijev vodstvu krovne madžarske manjšinske organizacije v Sloveniji - Njen predsednik Ferenc Horvath in novinarji lendavskega studia RTV menijo, da so v ozadju stare zamere 

V prekmurski madžarski manjšinski skupnosti se spet kregajo. Tokrat javnost na domnevne nepravilnosti opozarja član madžarske samoupravne narodne skupnosti občine Dobrovnik Attila Kovacs, sicer zaposlen na Inštitutu za narodnostna vprašanja. Pri tem se navezuje na izjavo, ki jo je dal predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS) Ferenc Horvath za naš medij, potem ko je bil na letošnjih državnozborskih volitvah izvoljen za manjšinskega poslanca. Takrat je napovedal, da si bo prizadeval za spremembo na področju dvojezičnih dodatkov. »Veliko ljudi črpa iz tega vira, premalo pa vračajo v smislu znanja madžarskega jezika,« je povedal. Dobrovniški Madžari so na zadnji seji sveta občinske manjšinske organizacije razpravljali o sklepu, s katerim bi Horvatha pozvali, da naj najprej tovrstno problematiko uredi v zavodih madžarske narodne skupnosti. Pri tem Kovacs opozarja na dogajanje znotraj lendavskega studia RTV Slovenija. »Studio madžarskih programov v Lendavi je namreč za nedoločen čas zaposlil pet sodelavcev, ki niti na osnovni ravni ne obvladajo uradnega slovenskega jezika. Ena novinarka med njimi dobiva celo 12-odstotni dvojezični dodatek k plači, kljub temu, da govori le en uradni jezik – madžarskega, slovenskega pa ne,« piše Kovacs, ki ga je zmotilo, da novinarka RTV Ilona Feher v oddaji Pomurskega madžarskega radia ni poročala o omenjeni razpravi. Na RTV Kovacsu odgovarjajo, da omenjeni sklep sploh ni bil sprejet in da novinarji niso zapisnikarji dogodkov, temveč se na podlagi lastne presoje odločijo, čemu bodo namenili pozornost v prispevku.


9fb9fbb9b1e005f8789ea0a0aa8b7453
Silva Eory
Attila Kovacs

Pomočnica direktorja: »Vsi se trudijo«

Pomočnica generalnega direktorja RTV Slovenija za madžarski program Helena Zver pravi, da Kovacs nima realnega vpogleda v to, v kolikšni meri zaposleni v lendavskem studiu obvladajo slovenski jezik. Pri tem poudarja, da imajo vsi opravljen tečaj slovenščine. »Resda ne obvladajo vsi slovenščine stoodstotno, se pa zelo trudijo,« pravi Zverova, ki dodaja, da gre v primeru lendavskega studia za specifično delo, saj je celoten program v madžarskem jeziku. Kot še pove, so omenjene sodelavce zaposlili, potem ko so se v okviru celotne RTV odločili, da bodo odpravili vse prekarne oblike zaposlitev. V lendavskem studiu je sicer skupno 48 zaposlenih. Pri očitkih Kovacsa naj bi igrale vlogo tudi stare zamere. Kot smo neuradno izvedeli od zaposlenih na RTV tudi glede zaposlitve Kovacseve soproge Agnes Tatrai, ki je bila štiri leta zaposlena na RTV, nakar naj bi se sporekli glede načina prekinitve delovnega razmerja in posledičnega izplačila odpravnine. »Tudi njegova žena ni vedela niti besede slovenskega jezika, pa ga to takrat ni motilo,« nam je povedala novinarka, ki želi ostati neimenovana. Omenjeno zaposlitev so nam potrdili tudi na RTV, kjer so še zapisali, da tudi Tatraieva ni nikoli predložila dokumentov o znanju slovenskega jezika. Kovacs očitek zavarača: »Ne vem, kaj ima to opraviti z dogodki izpred devetih let. Moja žena je takrat dala odpoved in s tem je bila zadeva rešena.« Pri tem še pojasnjuje, da je njegova žena opravila izpit iz slovenščine na Centru za slovenščino kot drugi in tuji jezik pri Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, preden je podpisala pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. Dokazilo pa da je predala odgovornemu uredniku v Lendavi.


Toži tudi Nepujsag

Kovacs opozarja, da novinarji lendavskega studia RTV nikoli niso poročali kritično o delu Horvatha ali prejšnjega narodnostnega poslanca Laszla Göncza. Kot smo še izvedeli, je hčerka omenjene novinarke Feherjeve Bea Feher zaposlena v PMSNS, zaposlil pa jo je ravno Horvath. Zverova odločno zavrača namigovanje, da naj bi to vplivalo na objektivnost poročanja novinarke. »Horvath in njegovi somišljeniki so si popolnoma podjarmili manjšinske medije, saj nikoli ni prišlo v javnost, ko smo na sejah govorili kaj kritičnega,« vztraja Kovacs, ki toži tudi manjšinski časopis Nepujsag, ker, kot pravi, mu niso želeli objaviti odgovora v skladu z zakonom o medijih. Horvath pojasnjuje, da je glede dvojezičnih dodatkov na RTV v preteklosti že imel pripombe. »Vendar so mi na RTV zagotovili, da imajo zadeve urejene v skladu s svojimi notranjimi pravilniki.«


5841470096962b230fa1134a14e342ab
Silva Eory
Helena Zver

Razpravo oziroma poziv Madžarov v Dobrovniku bo po lastnih besedah komentiral takrat, ko bo formalno prejel sklep. »Nikoli nisem nikomur povedal, kako naj poroča o meni,« pravi Horvath, ki meni, da vzrok Kovacsevega pisanja tiči drugje. »Gre za osebno zamero, saj me skuša diskreditirati, odkar mu nisem zaupal vodenja enega od projektov.« Gre za šolski projekt, ki ga prekmurski Madžari izvajajo skupaj s porabskimi Slovenci, Kovacs pa ga je vodil v prvih dveh fazah. »Ko je vodil projekt, je bil negativno nastrojen do marsikoga znotraj narodnostne skupnosti,« pravi Horvath. Kovacs odgovarja, da gre samo za izgovore. »Ne vem, kakšno zvezo ima moje strokovno delo s politiko.« Pri tem še izpostavi, da je namesto njega Horvath za vodjo projekta imenoval samega sebe. Glede zaposlitve treh oseb je Kovacs tudi ovadil RTV in takratnega vršilca dolžnosti generalnega direktorja Marka Fillija zaradi domnevne zlorabe položaja, a je okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zadevo zavrglo.


Majda Horvat
ferenc Horvath Fotografija Majda Horvat
RTV SLOVENIJA manjšine