vestnik

Marija Kohek, prejemnica zlatega znaka 

M. H., N. G., 15. 5. 2018
Aktualno

12. maj  je mednarodni dan medicinskih sester,  letošnji moto pa je Medicinske sestre opozarjajo: Zdravje je človekova pravica

12. maj je mednarodni dan medicinskih sester, letošnji moto pa je Medicinske sestre opozarjajo: Zdravje je človekova pravica. Slovenske medicinske sestre ga bodo obeležile danes s strokovnim simpozijem, 18. uri pa bo v Cankarjevem domu tudi slavnostna akademija Zbornice Zveze, kjer bodo podelili najvišja priznanja za strokovno delo na področju zdravstvene nege, Znati znak. Zlati znak bo prejela tudi pomurska medicinska sestra, Marija Kohek, ki v Splošni bolnišnici Murska Sobota opravlja dela medicinske sestre za obvladovanje bolnišničnih okužb in je tudi koordinatorka zdravstvene nege ter skrbnik sistema obvladovanja kliničnih tveganj.
Svojo poklicno pot je Kohekova začela kot študentka na oddeleku za klinično hematologijo v UKC Ljubljana v času absolventskega staža, kjer je po končanem pripravništvu dobila leta 1996 prvo zaposlitev kot višja medicinska sestra.
V enoti intenzivne internistične terapije murskosoboške bolnišnice je dobila prvo možnost za strokovno delo v domačem kraju. Septembra 2004 je postala glavna medicinska sestra negovalnega oddelka, ki je bil ustanovljen in organiziran med prvimi v državi, delo glavne medicinske sestre oddelka za neakutno bolnišnično obravnavo pa je opravljala do konca leta 2012. Na pobudo nadrejenih se je dodatno izobraževala na področju hospitalne higiene in končala podiplomsko izobraževanje na Medicinski fakulteti v Ljubljani, od leta 2013 pa deluje na področju obvladovanja okužb povezanih z zdravstvom (SOBO). Prav tako je koordinatorka na področju zdravstvene nege, občasno pa se vključuje v delo na urgentnem centru, kjer izpolnjuje svojo ljubezen in poslanstvo poklica medicinske sestre, to je biti medicinska sestra ob akutno bolnem.
Nova znanj na področju obvladovanja tveganj- Risiko Managementa je pridobila s študijem v sosednji Avstriji, in postala skrbnik registra na področju upravljanja s tveganji v bolnišnici. Uspešno vodi tudi delovno skupino za oskrbo kroničnih ran, njeno strokovno delo in napredek pa se potrjuje pri organizaciji Pomurkega simpozija o kronični rani, ki bo letos že deveti po vrsti. Ta je postal mednarodno prepoznaven in dobro obiskan. Marija je pri svojem delu srčna, strokovna, dosledna in odgovorna oseba, ob tem pa ji veliko pomeni tudi njena družina.