vestnik

Marije in Franci izginjajo, prihajajo Zale, Eme, Marki in Filipi

I.B./SURS, 21. 9. 2018
Pixabay
Zala, Ema, Eva, Luka, Mark in Filip so najpogostejša imena novorojenih otrok.
Aktualno

Slovenke in Slovenci imamo 55.520 različnih imen in 118.491 različnih priimkov. Unikatnih je 70 odstotkov imen in 58 odstotkov priimkov. Katera imena so najpogostejši in kakšni so trendi? 

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije smo v začetku tekočega leta med prebivalci Slovenije našteli 29.497 moških in 29.023 ženskih imen. Ta seznam se vsako leto podaljšuje, v zadnjem letu kar za 875 imen. Najkrajša imena imajo po dve črki, medtem ko najdaljše enojno ime šteje 13 črk.
Najpogostejša ženska imena so še vedno Marija, Ana, Maja, Irena in Mojca, pri moških pa so na vrhu Franc, Janez, Ivan, Anton in Marko. Imen, s katerimi je poimenovana le po ena oseba, je bilo na začetku leta dobrih 39.000. 19 moških in osem ženskih imen pa se med prebivalci Slovenije pojavi najmanj 10.000-krat.Ime Marija nosi dobrih 55.000 Slovenk oziroma vsaka devetnajsta, Ana pa je vsaka enainštirideseta. Franc je denimo vsak štiriinštirideseti Slovenec.
Deset najpogostejših ženskih in moških imen:
Marija, Ana, Maja, Irena, Mojca, Mateja, Nina, Nataša, Andreja, Barbara.

Franc, Janez, Ivan, Anton, Marko, Andrej, Jožef, Jože, Luka, Peter.

Je pa v zadnjem letu prišlo tudi do nekaj sprememb na lestvici 200 najpogostejših imen. Pri moških imenih so s seznama izginili Ignaci, Bruni, Adolfi in Amirji, pri ženskah pa Manje in Liljane.
Na lestvico so se na novo uvrstila imena:
Liam, Svit, Nace in Dalibor pri moških inTara ter Zarja pri ženskah.

Na tej lestvici so povprečno najmlajši tisti, ki nosijo ime Liam, in sicer 4,8 leta, in tiste, ki jih je ime Zoja (7,4 leta). Povprečno najstarejši so moški z imenom Frančišek (74,6 leta) in ženske, ki se imenujejo Matilda (76,4 leta).


Do največjega upada v zadnjem letu je prišlo pri imenih Marija, Jožefa, Frančiška, Franc, Jožef in Anton. Najbolj pa se je povečalo število prebivalk z imeni Zala, Ema in Eva, pri moških pa Luka, Mark in Filip. To so tudi imena, ki jih je v letu 2017 dobilo največ rojenih otrok.

Najpogostejši priimki ostajajo enaki že leta

Število različnih priimkov prebivalcev Slovenije je še enkrat večje kot število različnih imen. Ob začetku letošnjega leta je bilo 118.491 priimkov, med njimi pa več kot polovica določa samo po eno osebo. Gre večinoma za kombinacije dveh priimkov, ki se pojavljajo predvsem pri poročenih ženskah. Najpogostejši priimki že zadnjih deset let so Novak, tega ima 10.999 oseb, Horvat, Kovačič, Krajnc in Zupančič.
Pixabay
Najdaljša imena imajo 13 črk, najkrajša zgolj dve. 
surs najpogostejša imena najpogostejši priimki