vestnik

Marjan Šarec: Geografsko na robu, a globoko v srcu

A. Nana Rituper Rodež, 17. 8. 2019
Jure Zauneker
Slavnostni govornik je bil letos predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec. 
Aktualno

Na državni proslavi ob stoti obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je v Beltincih kot slavnosti govornik nastopil predsednik Vlade republike Slovenije Marjan Šarec. V svojem nagovoru je spregovoril o Prekmurju kot edinstveni pokrajini, ki ji nikoli ni bilo prizaneseno s preizkušnjami, ob tem pa spomnil na pretekle dogodke, težka obdobja in temne noči ter orisal, kako vlada spremlja razvoj Prekmurja.

5bc40a491bb0819204f29ee5ed4a1db3
Jure Zauneker
Slovesnost ob stoti obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Šarec je uvodoma spomnil na pretekle dogodke, na dogajanje na pariški mirovni konferenci, kjer so odločili, da Prekmurje postane del Kraljevine SHS, za kar imajo, poudarja, velike zasluge prav zavedni Slovenci in Prekmurci, brez katerih danes ne bi stali tukaj in praznovali. Zaradi njihovih prizadevanj, tako Šarec, imamo danes vsaj ta del narodnostnega ozemlja v svoji državi.

086ef766da99771412fe295fcac9e158
Jure Zauneker
Slovesnost ob stoti obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matično domovino.


Prekmurje vidi kot stičišče različnosti, ko pravi: »Naše Prekmurje je edinstven prostor, kjer živijo različni narodi različnih veroizpovedi in edina pot, ki vodi k dobremu, je sodelovanje in spoštovanje. Prekmurje in Slovenija pripadata evropskemu prostoru, kjer narodi sobivajo in soustvarjajo pot gospodarskega, političnega in kulturnega razvoja, temelječega na spoštovanju različnosti in iskanju skupnih točk. Evropska ideja je lepa in po temnih obdobjih zgodovine edina, ki lahko prepreči ponovno gledanje drug drugega skozi daljnoglede in puškine cevi.«

0c43edd6d5fe7cc416a93d4df31ece64
Jure Zauneker
Slovesnost ob stoti obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Predstavil je tudi na kakšne načine država pomaga Prekmurju in kako skrbno vlada spremlja dogajanje na različnih področjih. Ter obljubil, da ne bodo pozabili na Slovence v Porabju, da jim bodo pomagali z različnimi projekti in iskali pravne poti za investiciranje tamkajšnja slovenska podjetja.

078c1fa6c39a2729ed4074ffb77c69d7
Jure Zauneker
Slovesnost ob stoti obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.


Svoje razmišljanje je zaključil z mislijo: "Prekmurje je geografsko na skrajnem robu, ljubo naše Prekmurje, a v naše misli in srca si nam seglo globoko. Bodi za vekomaj del naše najlepše Slovenije, naj te nikoli več ne zagrne temna noč, naj ti vedno sije sonce."

0dca7f3cda97ec6756627c94529680b4
Jure Zauneker
Slovesnost ob stoti obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Temu je sledil umetniški del programa slovesnosti. Avtorja režiser Primož Ekart in soavtor scenarija Dušan Šarotar sta tematske poudarke državne proslave utemeljila na treh vsebinskih pojmih, ki tvorijo tudi naslov umetniškega dela proslave: Reka. Pesem. Gravitacijski valovi. S pesmijo, poezijo, glasbo, plesom in razmišljanji so prikazali zgodbo 21. stoletja in obenem zgodbo o povezanosti.Več o programu si lahko prebereteTUKAJ.

50cc83c8d961ce240ae9249796c1d965
Jure Zauneker
Slovesnost ob stoti obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.


Nastopili so Vlado Kreslin in Mali bogovi, Policijski orkester, igralci Anita Gregorec, Nataša Horvat, Irena Varga, Vladimir Vlaškalić in Tjaša Železnik, Vokalna skupina BeleTinke, pevka Juneshelen – Nina Šardi, glasbeniki Rihard Zadravec, Igor Vićentić, Petra Vidmar, Nejc Avbelj in Marko Kragelnik, plesalka Leja Jurišić, izvajalci parkoura Sandi Banović, Matej Kelemen in Jon Natanael Muhovič, Mladinski pevski zbor OŠ Beltinci in Mladinski pevski zbor OŠ III Murska Sobota.


Na proslavi so sodelovali tudi zastavonoše, praporščaki in nosilci bojnih zastav Slovenske vojske, Slovenske policije ter veteranskih in domoljubnih društev.


Več fotografij si lahko ogledate TUKAJ

državna proslava stoletnica združitve prekmurksih Slovencev marjan šarec beltinci