vestnik

Najmlajši hospitalizirani star 17 let

A. N.R.R., 7. 12. 2020
Niko Časar
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Aktualno stanje glede bolezni covida-19 sta danes predstavila vladni govorec Jelko Kacin in Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Jelko Kacin je uvodoma predstavil aktualno stanje glede bolezni covida-19 v Sloveniji in med občinami, kjer so odkrili največ novo okuženih s koronavirusom, posebno izpostavil Občino Beltinci. V Beltincih so odkrili petnajst novih okužb s koronavirusom. Povprečna 14-dnevna incidenca na včerajšnji dan znaša 972 na stotisoč prebivalcev, najvišja je v Pomurju, in sicer 1416 na stotisoč prebivalcev.

Včeraj je bilo v bolnišnice po Sloveniji sprejetih 81 pacientov, dan prej, v soboto pa 112. Iz bolnišnic so čez vikend skupaj odpustili 95, kar je nekaj manj kot običajno. Bolnišnično oskrbo je potreboval 1301 pacient. Na intenzivni negi je bilo 196 takšnih bolnikov, kar je nekaj manj kot v preteklih dneh. Med vikendom je skupaj v bolnišnici in v drugih ustanovah umrlo 96 ljudi. Kacin je še povedal, da razkorak med novo sprejetimi in odpuščenimi bolniki ne prinaša posebnega olajšanja.

Jelko Kacin
Zajem zaslonske slike
Vladni govorec je predstavil aktualne epidemiološke razmere.

Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana pa je povedala, da je stanje vsekakor daleč od tega, da bi bilo ugodno. »Večina postelj, namenjenih za zdravljenje covida, je zasedenih. Danes se odpirala še tretja lokacija na DTS-u.« Trenutno je v UKC Ljubljana hospitaliziranih 341 bolnikov, 329 na oddelkih za covid paciente in 12 na drugih oddelkih. Hospitalizirani bolniki so stari od 17 do 93 let, v intenzivnih enotah pa je na petih lokacijah hospitaliziranih 60 bolnikov, najmlajši je star 35, najstarejši pa 82 let.

V minulem tednu so začeli tudi z rutinskim testiranjem zaposlenih na posameznih oddelkih. Od petka do včeraj je bilo pozitivnih 50 zdravstvenih delavcev, nekaj je bilo simptomatskih, nekaj pa asimptomatskih, je še povedala.

logar
Tina Roš
Mateja Logar pravi, da je stanje daleč od tega, da bi bilo ugodno.

ukom jelko-kacin epidemiološko-stanje