vestnik

Mateju Štuhecu mednarodna nagrada za raziskovalno delo

A.N.R.R., 11. 12. 2020
Matej Štuhec
Matej Štuhec je dobitnik nagrade International Medis Awards.
Aktualno

Klinični farmacevt dr. Matej Štuhec je dobitnik mednarodne nagrade International Medis Awards za medicinske raziskave 2020, ki se za raziskovalno delo podeljujejo zdravnikom in farmacevtom. Štuhec, član PAZU, je docent na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani in na Medicinski fakulteti v Mariboru, kot klinični farmacevt pa dela tudi v Psihiatrični bolnišnici v Ormožu.

Nagrado na področju farmacije je prejel za raziskavo, ki je obsegala preučevanje vpliva ambulante kliničnega farmacevta v domu starostnikov na število težav povezanih z zdravili, interakcije med zdravili in kakovost življenja bolnikov z duševnimi boleznimi. Dokazali so, da lahko klinični farmacevt s svetovanjem pri uporabi zdravil vpliva na zmanjšanje težav pri zdravljenju z več zdravili sočasno, tako da pride do manj nevarnih interakcij med zdravili in s tem se poveča kakovost življenja bolnikov.

profimedia-0327933098
Profimedia
Gre za pomembno raziskavo, s katero so pokazali uspešno delo kliničnih farmacevtov v Sloveniji.

Gre za pomembno raziskavo, s katero so pokazali uspešno delo kliničnih farmacevtov v Sloveniji in smiselno prisotnost kliničnega farmacevta v zdravstvenem timu na oddelkih in ambulantah za optimizacijo zdravljenja z zdravili. Kar je tudi Pomurcem v zdravstvenih domovih že dlje časa na voljo. Štuhec upa, da bo raziskava pomagala prepoznati potrebo po kliničnem farmacevtu v zdravstvenih domovih tudi v drugih državah. Raziskava je bila objavljena tudi v znanstveni reviji the Scientific Reports.

Štuhec upa, da bo raziskava pomagala prepoznati potrebo po kliničnem farmacevtu v zdravstvenih domovih tudi v drugih državah.

Za nagrado International Medis Awards za najboljše raziskovalno delo so se letos potegovali zdravniki in farmacevti iz devetih držav, poleg Slovenije še iz Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Hrvaške, Madžarske, Severne Makedonije in Srbije.

V ožji izbor se je uvrstilo 222 nominirancev, v finalu jih je bilo 19, in sicer po dva oziroma trije v kategorijah farmacija, gastroenterologija, ginekologija, intenzivna medicina in anesteziologija, nevrologija, oftalmologija, pediatrija, pulmologija in alergologija ter revmatologija.

matej-štuhec nagrada klinična-farmacija
Kaj zdaj berejo drugi