vestnik

Je osrednji kulturni praznik zgolj dela prost dan?

Marina Vrbnjak, 7. 2. 2020
Marina Vrbnjak
Obeležili so kulturni praznik.
Aktualno

S prireditvijo, ki se je včeraj odvila v Kocbekovi dvorani Kulturnega in upravnega središča v Svetem Juriju ob Ščavnici, so slovesno obeležili bližajoči se kulturni praznik. Ob tej priložnosti so Alojzu Slekovcu in Branku Kreftu podelili priznanje za njuno kulturno udejstvovanje.

Praznik le na papirju?

Ob pojmu kultura pomislimo na različne oblike umetniškega ustvarjanja- glasbene, literarne, filmske, igralske, likovne in druge človekove estetske dosežke. Spremlja nas v vsakdanjem življenju, še posebej pa se kulturi posvetimo na Prešernov dan, ki je osrednji slovenski kulturni praznik. »Je to praznik v pravem pomenu besede ali le praznik zgolj na koledarju oziroma na papirju? Ki zaposlenim prinaša dela prost dan, ostalim – z izjemo kulturnikov - pa je to zgolj še en dan. Ga cenimo dovolj?« je včeraj glasno razmišljal slavnostni govornik Matjaž Rožman, predsednik Zveze kulturnih društev Sveti Jurij ob Ščavnici.

kulturni-praznik, sveti-jurij-ob-ščavnici
Marina Vrbnjak
"Je to praznik v pravem pomenu besede ali le praznik zgolj na koledarju oziroma na papirju? Ki zaposlenim prinaša dela prost dan, ostalim – z izjemo kulturnikov - pa je to zgolj še en dan. Ga cenimo dovolj?" je včeraj glasno razmišljal slavnostni govornik Matjaž Rožman.

V svojem govoru je poudaril, da prazniku, ki opredeljuje narod, namenjamo premalo pozornosti. »Kultura nas plemeni in bogati,« je poudaril in pojasnil, da se je skozi delovanje ljubiteljskih kulturnih društev ohranjal slovenski jezik in krepila naša narodna zavest. Pod njegovim okriljem v Svetem Juriju ob Ščavnici deluje enajst društev na različnih področjih kulture, ki skozi leto nudijo pester izbor prireditev. Na svoje delo so ponosni, želijo pa si predvsem vključevanja mladih generacij.

kulturni-praznik, sveti-jurij-ob-ščavnici
Marina Vrbnjak
Obeležili so kulturni praznik.

Na prireditvi so se predstavile domače Ljudske pevke, učenci sedmega razreda domače osnovne šole in Eva Kurbus, ki je zaigrala na flavto. V preddverju Kocbekove dvorane pa so ob tej priložnosti na ogled postavili razstavo štirinajstih fotozgodb na temo Zgodbe iz mojega kraja, ki so jih pripravili dijaki prvega letnika umetniške gimnazije Ljutomer, smer gledališče in film.

kulturni-praznik, sveti-jurij-ob-ščavnici
Marina Vrbnjak
Obeležili so kulturni praznik.

V zahvalo za njuno delo

Podelili so tudi dve priznanji. Alojz Slekovec predstavlja gonilo dveh društev v občini, ki delujeta na področju kulture in ohranjanju kulturnega izročila. Je ustanovni član društva Oldtimer Stara gora in član Kulturnega društva za zaščito naravne in kulturne dediščine Sveti Jurij ob Ščavnici. »Na njegovo pobudo so številni ohranili bogato premično kulturno in tehnično dediščino naših prednikov, ki je danes na ogled v društvenem muzeju v Bolehnečicih,« so zapisali v obrazložitvi.

kulturni-praznik, sveti-jurij-ob-ščavnici
Marina Vrbnjak
Alojz Slekovec predstavlja gonilo dveh društev v občini.

Priznanje je šlo v roke tudi Branku Kreftu, pobudniku in enemu izmed ustanovnih članov Godbe na pihala Sveti Jurij ob Ščavnici. »S svojim delovanjem je pomembno prispeval pri obstoju, s svojimi odločitvami in organizacijskimi sposobnostmi pa je poskrbel, da je društvu postavil odločne temelje za nadaljnjo rast in razvoj,« so zapisali.

kulturni-praznik, sveti-jurij-ob-ščavnici
Marina Vrbnjak
Branko Kreft je pobudnik in eden izmed ustanovnih članov Godbe na pihala Sveti Jurij ob Ščavnici.

slovenski-kulturni-praznik alojz-slekovec branko-kreft matjaž-rožman sveti-jurij-ob-ščavnici
Kaj zdaj berejo drugi