vestnik

Matura se bo pisala brez mask, v vrtec le zdravi otroci

Vestnik.si, 11. 5. 2020
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V izjavi za medije na daljavo o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom so sodelovali državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec, strokovnjakinja za področje mladine in zdravja otrok Polonca Truden Dobrin in vladni govorec Jelko Kacin.

Na ministrstvu za izobraževanje so v preteklem tednu začrtali smernice vzgoje in izobraževanja, ki so jih z okrožnico poslali vzgojno-izobraževalnim ustanovam v petek, 8. maja. "Želeli bi si vse otroke poslati nazaj v vrtce in šole, vendar zaradi ocene tveganja s strani stroke tega zaenkrat ne bomo storili," je povedal Damir Orehovec. Vrtci in šole naj bi odprli 18. maja, datum bodo sicer potrdili v drugi polovici tega tedna. Na ministrstvu predlagajo, da je v skupini v prvem starostnem obdobju največ 8 otrok, v skupini v drugem starostnem obdobju pa največ 10. Ob tem pozivajo starše, da naj otroke v vrtec pripeljejo le, če ne morejo zagotoviti varstva na domu. Vsi tisti, ki bodo lahko omogočili varstvo svojih otrok na domu, bodo oproščeni plačila vrtca do konca maja.

Tudi v osnovni šoli priporočajo manjše učne skupine, in sicer do največ 15 otrok. Odpirajo se tudi glasbene šole, s tem da bo pouk pri skupinskih predmetih še vedno potekal na daljavo. Enaki ukrepi veljajo tudi za srednje šole, ki bodo od 18. maja naprej lahko organizirale tudi praktično izobraževanje dijakov. V klopi se sicer vračajo le maturanti.  Na višjih strokovnih šolah se bodo lahko odločili sami, ali jih bodo delno oziroma v celoti odprli. 

NIJZ je ob odprtju šol in vrtcev pripravil higienska priporočila. Pri tem so upoštevali znanstvene nasvete in zglede drugih držav ter epidemiološko sliko, je povedala strokovnjakinja za področje mladine in zdravja otrok Polonca Truden Dobrin. "Namen omejitev je zavarovanje otrok in zaposlenih, pri katerih je večja možnost za slabši bolezni," je povedala. V vrtec tako smejo le zdravi otroci in zaposleni. "Najpomembnejši ukrep je, da akutno bolni ostanejo doma. Ko se otrok vrača v šolo oziroma vrtec, starši podpišejo izjavo, da otrok zadnjih 14 dni ni imel bolezenskih znakov, kot so povišana telesna temperatura, kašelj, nahod, težko dihanje, driska oziroma da je bil zdrav. Z izjavo zagotovijo tudi, da otrok ni bil v stiku s covid-19 pozitivno osebo. Starši se zavežejo tudi, da otrok ostane doma, če se pokažejo ti znaki oziroma potrdijo covid-19 pri osebi v istem gospodinjstvu. Ta priporočila veljajo tudi za zaposlene," je še dodala Truden Dobrin. 

koronavirus, maske
Nataša Juhnov
Pri pouku nošenje mask ne bo potrebno. Fotografija je simbolična.

Otroci v vrtcu si morajo umivati roke, razkužil ne smejo uporabljati. Ta pa lahko uporabljajo otroci v šolah. Na NIJZ opozarjajo, da so med ukrepi tudi upoštevanje higiene kihanja in kašlja, upoštevanje medsebojne razdalje.  otroci naj se ne dotikajo obraza. Zaprte prostore je treba večkrat dnevno temeljito prezračiti. Če je mogoče, naj za prihod v šolo oziroma vrtec ne uporabljajo javnega prevoza. Vsi sestanki med učitelji in starši naj še naprej potekajo po telefonu/računalniku.

Osnovni ukrep v vrtcu je po besedah Truden Dobrinove oblikovanje majhnih vzgojnih skupin otrok in zaposlenih. Vzgojne skupine naj se nahajajo v ločenih prostorih, tudi med otroki iz iste skupine naj vzdržujejo medsebojno razdaljo. Ležalniki morajo biti na največji možni razdalji, otrok mora uporabljati vedno isti ležalnik. Izogibati se je treba vstopom v igralnice drugih oseb. Uporabo zunanjih igral odsvetujejo. Od doma naj ne prinašajo igrač in knjig. Uporabljajo se naj le pralne igrače. Vzgojiteljice pa morajo pri menjavi plenic uporabljati rokavica za enkratno uporabo

Tudi v osnovnih in srednjih šolah bodo nastale učne skupine. Število oseb v učilnici naj bo odvisno tudi od starosti. Tako za prvo triado svetujejo do 10 učencev v razredu, pri drugih največ 15. Zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih ustanovah priporočajo uporabo zaščitnih mask. Za devetošolce je obvezna uporaba obrazne maske šala oziroma rute, ki jo uporabljajo izven učne skupine, ko hodijo po hodnikih. Tudi dijakom priporočajo, da v šoli nosijo maske. Pri pouku in pri pisanju mature bodo maske lahko odložili. Ko  bo učitelj pobiral izpitne mape, pa si morajo maske nadeti.

Zaščitno opremo za otroke in zaposlene bodo lahko šole prevzele na območnih enotah civilne zaščite. 

koronaviros novinarska-konferenca