vestnik

Med kandidatkami za mlado kmetico leta tudi dve Pomurki

D. N., 9. 8. 2022
Kmečki glas/Kristijan Hrastar
Andreja Plohl
Aktualno

Časopisno-založniška družba Kmečki glas in istoimenski tednik že vrsto let pripravljata izbor mlade kmetice leta. Med sedmimi kandidatkami sta letos dve Pomurki, Andreja Plohl iz Grabonoša pri Svetem Juriju ob Ščavnici in Sara Smrke iz Negove pri Spodnjih Ivanjcih.

Srečanje vseh kandidatk bo potekalo v Gornji Radgoni na sejmu Agra, in sicer v torek, 23. avgusta 2022. Iz Gornje Radgone namreč prihaja aktualna lastnica naziva mlada kmetica leta Brigita Petek, ki bo ta naziv svoji naslednici predala v domači občini. 

Na tekmovanju, ki se bo ob 16. uri začelo s teoretičnim preizkusom znanja o treh kmetijskih vsebinah, nato pa za tri finalistke nadaljevalo še s tremi igrami spretnosti in iznajdljivosti, bosta sodelovali tudi pomurski kandidatki Andreja Plohl in Sara Smrke. 

Plohlova prihaja z govedorejske kmetije v Grabonošu, ki jo je kot mlada gospodarica prevzela pred sedmimi leti, delo na kmetiji pa opravlja skupaj s staršem. Na kmetiji obdelujejo 42 hektarjev kmetijskih površin, v hlevu pa redijo 110 goved lisaste pasme, od tega je tudi 44 krav molznic. Plohlova, sicer mamica treh otrok in inženirka agronomije, je zadolžena za napajanje telet in molžo krav po porodu, prav tako z veseljem sede na traktor in kosi glavne površine, z zgrabljalnikom pripravlja redi za baliranje in odvaža krmo v silos. Kot je za tednik Kmečki glas pojasnila članica Društva podeželskih žena in deklet Sveti Jurij ob Ščavnici, se je na izbor prijavila zato, da bi presekala vsakodnevno rutino in običajen delovni dan. 

Smrketova prihaja s kmetije, na kateri se ukvarjajo s prirejo in predelavo mleka. Na kmetiji, o kateri smo že poročali, pridelujejo krmo in žita za 24 krav molznic, sicer pa imajo 45 živali v hlevu. Mleko prodajajo Kmetijski zadrugi Gornja Radgona, del pa ga predelajo za mlečne izdelke za dopolnilno dejavnost. Smrketova, absolventka razrednega pouka, je članica Društva podeželskih žena Gornja Radgona, na kmetiji pa poleg sester in mame zadolžena za predelavo mleka. V okviru dopolnilne dejavnosti tako prodajajo skuto, jogurt, navadno in zeliščno maslo, mladi sir, mocarelo, sir z zelišči, skutin namaz in kislo smetano. 

kmetja-smrke, negova, mlečni-izdelki
Vanesa Jaušovec
Sara Smrke skupaj s preostalimi člani družine na domači kmetiji.

kmetja-smrke, negova, mlečni-izdelki
Vanesa Jaušovec
Kmetija Smrke

kmečki-glas mlada-kmetica-leta izbor
Kaj zdaj berejo drugi