vestnik

Med nagrajenci Prešernovega sklada tudi slikar Nikolaj Beer in skladatelj Drago Ivanuša

Vestnik.si, A. N. R. R., 2. 12. 2022
Branko Žunec
Akademski slikar Nikolaj Beer
Aktualno

Nagrajenci Prešernovega sklada za leto 2023 so pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, skladatelj gledališke in filmske glasbe Drago Ivanuša, pianist Aleksander Gadžijev, akademski slikar Nikolaj Beer, filmski režiser in scenarist Matevž Luzar ter arhitekturni atelje Medprostor. Nagrado za življenjsko delo pa sta prejela multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar Herman Gvardjančič.

Akademski slikar Nikolaj Beer, rojen v Križevcih na Goričkem, skladovo nagrado prejme za cikel razstav v letih 2021 in 2022: Vračanje h koreninam (Celje, 2021), razstava v galeriji Insula (Izola, 2022) in razstava Izbrana dela 1986-2021 (Kranj, 2022). Kot je v obrazložitvi zapisal umetnosti zgodovinar Milček Komelj, se Beer že več kot štiri desetletja uvršča med najizrazitejše osebnosti slovenskega sodobnega slikarstva. Njegova ustvarjalnost se je pojavila kot izraz na novo obujenega geniusa loci panonske zemlje, vendar je s svojo docela avtentično izraznostjo daleč presegla lokalno raven, se uvrstila v vrh sodobne slovenske ustvarjalnosti in postala poseben, celo že brezčasen pojem prodorne ustvarjalne moči in nesporne slikarske kvalitete.

DSC_0104
A. Nana Rituper Rodež
Akademski slikar Nikolaj Beer in evangeličanski škof Leon Novak.

Razstave, za katere prejme nagrado, pa so z zelo sugestivnimi tudi najnovejšimi deli, slikami in številnimi krčevito slikovitimi risbami, znova potrdile njegovo veliko ustvarjalno moč, je v obrazložitvi med drugim še zapisal Komelj.

drago-ivanuša
Nada Žgank
Drago Ivanuša

Skladatelj gledališke in filmske glasbe Drago Ivanuša, rojen v Murski Soboti, pa skladovo nagrado prejme za projekte med letoma 2019 in 2022. Jernej Lorenci je v imenu komisije za uprizoritvene umetnosti zapisal, da je Ivanuša eden najbolj dejavnih slovenskih skladateljev gledališke in filmske glasbe. Od leta 1991 je ustvaril glasbo za okoli 130 gledaliških in plesnih predstav in 23 filmov ter napisal številne samostojne kompozicije za komorne glasbene sestave in orkestre.

drago-ivanuša
Nada Žgank
Drago Ivanuša

Med najpomembnejši projekti v zadnjih treh letih so v obrazložitvi navedeni projekt La Bete Humaine, njegov projekt s pesnico Anjo Golob, ki je povezal poezijo in glasbo, ter projekt MAGNETIK. Slednji prinaša muziciranje samosvojih posameznikov, ki skozi Ivanuševe kompozicije iščejo privlačnost in nasprotja, skupnost in odmik. Izpostavljena je tudi glasba za gledališke projekte ALI - Strah ti poje dušo R. W. Fassbinderja in CEMENT tetralogija H. Müllerja.

kultura nagrada
Kaj zdaj berejo drugi