vestnik

Med okuženimi s koronavirusom tudi slovenska potnika ladje Diamond Princess

STA, 20. 2. 2020
Nataša Juhnov
Več bo znanega po izjavi pristojnih ob 14. uri.
Aktualno

Med okuženimi z novim koronavirusom sta tudi dva slovenska potnika z ladje Diamond Princess. Po besedah Maje Sočan iz NIJZ pri njiju okužba poteka brez simptomov in nista zbolela za boleznijo covid-19, sta pa bila po potrditvi okužbe premeščena v bolnišnico. Drug par, ki je še čakal na rezultate, je prejel negativne izvide, potnika je danes na ladji pregledala tudi italijanska zdravstvena ekipa. Štirje državljani tako ostajajo na Japonskem.

V Slovenijo pa se zjutraj vrnil prvi par iz omenjene ladje. Oba se dobro počutita, ob prihodu v Slovenijo so ju pristojne službe testirale na koronavirus, test je bil negativen. Oba sta prejela odločbo o karanteni, ki ju še 14 dni zavezuje, da bivata na domu, je povedala Simona Repar Bornšek z ministrstva za zdravje. Maja Sočan  je na današnji novinarski konferenci še dejala, da noben od teh potnikov, ki sta se vrnila v Slovenijo, ne predstavlja nobene nevarnosti za nikogar. "Vseeno pa moramo sprejeti nekatere previdnostne ukrepe, zato bosta 14 dni v izolaciji," je dodala. Repar Bornškova je dodala, da sta potnika odšla domov in si želita zasebnosti.

Zaznavajo upad obolelih

Kitajska pa je sporočila, da so zabeležili upad števila novih okužb z novim koronavirusom, ki je doslej po zadnjih podatkih zahteval 2118 smrtih žrtev, več kot 74.000 ljudi je okuženih. Japonski mediji danes poročajo, da sta umrla dva potnika z ladje za križarjenje Diamond Princess. Število smrtnih žrtev izven Kitajske je sicer naraslo na 11.

bolezen virus slovenija