vestnik

(Evropski teden mobilnosti) Med zmagovalci Občina Razkrižje

Ines Baler, 14. 11. 2022
Občina Semič
Priznanje je v imenu razkriške občine prevzela koordinatorica projekta Nataša Slavič.
Aktualno

Vključili različne generacije občanov – K trajnostni mobilnosti spodbujajo vse leto

V 96 slovenskih občinah, od tega v 13 pomurskih, so v sredini septembra potekale različne aktivnosti v sklopu evropskega tedna mobilnosti. Ta je namenjen aktivni in trajnostni mobilnosti ter spodbuja k alternativam avtomobilskemu prometu. Nedavno so v Semiču občinam, ki so imele najbolje zasnovane programe, podelili priznanja. V kategoriji manjših občin, do šest tisoč prebivalcev, je zmagala Občina Razkrižje. Kot je bilo zapisano v obrazložitvi, so v tej obmejni občini izvedli bogat program, v katerega so vključili tako mlajše kot starejše ter aktivnosti razširili še na čas pred tednom mobilnosti in po njem. 

Občina Razkrižje je v akciji sodelovala tretjič, priznanje pa prejela prvič. »To je nagrada za ves vložen trud in delo, obenem pa motivacija za naprej,« je povedala koordinatorica dejavnosti evropskega tedna mobilnosti v občini Nataša Slavič. Pojasnila je, da so pripravili vrsto aktivnosti in ukrepov. Razdelili so jih po petih tematskih smernicah, pozornost pa namenili tako mobilnosti kot tudi zdravju. V pripravljenih vsebinah so v največji meri sodelovali vrtčevski otroci in učenci Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje, za katere so pripravili denimo prikaz varne vožnje z avtobusom in gledališko predstavo. Močno vpeti so bili tudi starejši občani, saj so jih nagradili za opravljene poti do ustanov na trajnostni način. Na različnih lokacijah so prejeli posebne podpise in s tem pridobili možnost prejema praktičnih nagrad, kot so luči za kolesa, čelade in podobno. Sogovornica je poudarila, da občina občane k trajnostnim ukrepom spodbuja vse leto. Največja sprememba je povečana uporaba koles. V lanskem razpisu so namreč pri šoli uredili pokrito kolesarnico in v njej opažajo veliko parkiranih koles.



Zavedajo se tudi, kako pomembna je prometna varnost. Sodelovali so z Javno agencijo za varnost prometa in pridobili odsevne predmete, na drugi strani pa se trudijo, da bi bila varna še prometna infrastruktura. »Tudi v anketah smo ugotovili, da bi se občani več vozili s kolesi, če bi bile površine varnejše,« pove Slavičeva. V sklopu aktivnosti evropskega tedna mobilnosti je bil ob občinski stavbi vzpostavljen enosmerni promet, občina je kupila tudi posebne pokrite kolesarske bokse za vrtec za shranjevanje koles. Na družbenem omrežju Facebook pa imajo vzpostavljen profil Trajnostno ravnanje v Občini Razkrižje, kjer občane vse leto obveščajo o trajnostnih vsebinah, prometu, zdravju, gibanju in podobno. 


Priznanje v kategoriji manjših občin je za izvedene aktivnosti prejela tudi Občina Apače.

občina-razkrižje evropski-teden-mobilnosti