vestnik

Medalje za hrabrost in požrtvovalnost tudi trem Pomurcem

Vestnik.si, 24. 1. 2023
Policija.si
Medaljo sta prejela Dušan Topić in Srečko Lubi.
Aktualno

Slovenska Policija je podelila medalje za hrabrost in požrtvovalnost.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav in ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanjo Ajanović Hovnik sta na sprejemu na Policijski akademiji v Tacnu podelila medalje policistom in občanom, ki so požrtvovalno in hrabro pomagali skupnosti. Priznanja so podelili 77 posameznikom, ki so se v 36 nepredvidljivih in nevarnih situacijah izkazali pri reševanju človeški življenj.

policija, medalje-za-hrabrost-in-požrtvovalnost
Policija.si
Medaljo sta prejela Dušan Topić in Srečko Lubi.

Na območju Policijske uprave Murska Sobota so izpostavili tri posameznike. Pomočnik načelnika Postaje prometne policije Murska Sobota Peter Režonja je prejel medaljo za požrtovalnost, ker je 15. junija lani zvečer na poti z dela na avtocesti opazil pešca in ga pravočasno umaknil pred nevarnostjo povoženja. "Ko se je Režonja zvečer vračal z dela, je na pomurski avtocesti ob odstavni niši opazil kolo, nekaj metrov naprej na voznem pasu pa pešca, ki je bil v temi skoraj neopazen. Pravočasno mu je uspelo ustaviti avtomobil, preostale udeležence v prometu pa je na nevarnost opozoril z varnostnimi utripalkami na vozilu in ročno svetilko. Ko ga je moški opazil, je bil vidno zmeden, saj je menil, da je kolo ustavil ob gradbišču, prav tako ni znal pojasniti, kam je namenjen. Peter Režonja je moškemu povedal, da je policist, in mu ukazal, naj se umakne k odstavni niši, kamor je premaknil tudi svoje vozilo. Do prihoda policijske patrulje ga je pozorno opazoval, da dejanja ne bi ponovil. S hitrim in prisebnim odzivom je učinkovito preprečil, da bi pešca spregledali drugi vozniki, kar bi lahko vodilo do nesreče z najhujšimi posledicami," so zapisali v obrazložitvi.



Občana rešila pred eksplozijo

Medaljo za hrabrost pa sta dobila policist kriminalist iz Policijske postaje Gornja Radgona Srečko Lubi in občan iz območja Policijske uprave Murska Sobota Dušan Topić, ker sta 30. oktobra lani pogumno vstopila v hišo občana, ki je poskušal storiti samomor, ter ga rešila tik pred močno eksplozijo. "Policist kriminalist Srečko Lubi je bil 30. oktobra lani popoldne napoten v okolico Gornje Radgone, saj naj bi prišlo do požara v stanovanjski hiši. Pred gorečim objektom je bilo nekaj občanov, ki so povedali, da je povzročitelj požara najverjetneje še v notranjosti. Policist je poskušal vstopiti v hišo, a je bila zaklenjena, zato je vdrl. Da bi pomagal, je za njim vstopil tudi občan Dušan Topić. Kljub gostemu dimu in slabi vidljivosti sta pregledala celoten objekt in v enem izmed prostorov dejansko našla občana in ga rešila iz goreče hiše. Imel je respiratorne težave zaradi vdihavanja gostega dima, a je še bil pri zavesti. Ko so bili vsi trije na varnem, je prišlo do močne eksplozije zaradi uhajanja plina iz plinske kartuše, ki jo je moški namestil z namenom eskalacije požara. Moški, ki je hotel storiti samomor, je bil prepeljan v bolnišnico, gašenje pa so prevzeli gasilci. Zaradi ustrezne presoje situacije ter učinkovite in dobro organizirane evakuacije, ki sta jo izvedla Srečko Lubi in Dušan Topić, je bilo življenje občana pravočasno rešeno," je opisano. 

policija medalje-za-hrabrost-in-požrtvovalnost