vestnik

Medicina zdravi, narava pozdravi

U. B., 17. 11. 2017
Jasna Marin
zelisca (tags: Kvadrati - Cetrtek - 28082014 - _mg_5173_2) Fotografija Jasna Marin
Aktualno

Človek se je že tisočletja učil in poizkušal odkriti, katera rastlina mu lahko pomaga, v katerem njenem delu je substanca, ki blagodejno vpliva nanj, in kako jo mora pripraviti, da ima najboljši učinek. Vedo, ki jo je ob tem razvil, je poimenoval fitoterapija.

Tudi njena moderna različica temelji na tradiciji in znanstvenih dognanjih, ki so se izpopolnjevala tisočletja, ter zna ponuditi kakovosten in učinkovit proizvod brez neželenih stranskih učinkov. Izdelki nastajajo s kontrolirano proizvodnjo zdravilnih rastlin, ki rastejo v točno določenih klimatskih razmerah, brez uporabe škropiv, umetnih gnojil ali gensko spremenjenih organizmov. Pomembno je tudi vedeti, kateri del rastline izbrati, kako ga obdelati in katero zdravilno učinkovino iz njega pridobiti. Le tako bo fitoterapija v pomoč in ne bo povzročala škodljivih posledic.
Z antibiotiki kot v vojni
Otrokom, ki jih pestijo običajne bolezenske tegobe, še ni treba pomagati izključno z zdravili. Nobene potrebe ni, da na primer ob prebavnih težavah, prehladu ali blagih bolečinah posegamo po sintetičnih proizvodih. Še več, zakaj bi sintetiko uporabljali kot preventivo? Z antibiotiki je namreč podobno kot v vojni - vržemo atomsko bombo in vsi umrejo. Tudi tu je tako. Pobijemo koristne in tiste, ki to niso, kar je velik problem. Po vsakem jemanju sintetičnih zdravil je zato treba na novo vzpostaviti imunski sistem in sklenjen je začarani krog, iz katerega otrok ne zmore zlahka.
Naravna pomiritev dražečega kašlja
Ko najbolj moteč simptom prehlada, kašelj, otroka podnevi moti med igro in hranjenjem, še huje je ponoči, ko ga prebuja in moti počitek, je v domači lekarni zmeraj dobro imeti rešitev, saj se simptomi običajno okrepijo, ko so lekarne že zaprte. Ob pričetku prehladnega ali virusnega obolenja je kašelj najpogosteje suh, dražeč in žrelo boleče. Z razvojem okužbe pa se spremeni v mokrega in produktivnega, z izkašljevanjem goste sluzi. Pomembno je vedeti, da slednjega ni priporočljivo preprečevati in ustavljati, temveč izmeček utekočiniti in s tem olajšati izkašljevanje. Nasprotno je suh kašelj lahko zahrbten, zato je pomiritev nujna. Če ste ob tem v zadregi, kateri sirup otroku ponuditi, za umirjanje ali izkašljevanje, je najbolje izbrati takšnega, ki blaži obe vrsti.