vestnik

Medicinske sestre bodo zaradi plač šle na cesto. Mencingarjeva: Skrbi nas ignorantski odnos zdravstvenega ministra in predsednika vlade

Rok Šavel, 19. 1. 2023
Bobo
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Slavica Mencingar, Predsednica Sindikat delavcev v zdravstveni negi, je za 22. februar napovedala protestni shod medicinskih sester.

Po seji republiškega odbora Sindikata delavcev v zdravstveni negi je predsednica sindikata Slavica Mencingar, sicer zaposlena tudi v gornjeradgonskem zdravstvenem domu, je sporočila, da je bil sprejet sklep, da bodo 22. februarja organizirali protestni shod medicinskih sester.

Kot je pojasnila razloge protestnega shoda, se lanska pogajanja niso ugodna končala za zaposlene v zdravstveni negi, saj so bile medicinske sestre popolnoma spregledane in to kljub dogovoru iz novembra 2021 o nadaljevanju pogajanj.



Slavica Mencingar
Vanesa Jaušovec
Slavica Mencingar

Zahtevajo razliko do dviga za štiri plačne razrede

"Ogorčeni smo in ne razumemo ignorance vlade, da ima tako neenakopraven odnos do zaposlenih v zdravstveni negi, saj so z decembrskim dogovorm vsem skupinam v zdravstvu dvignili plače do štiri plačne razrede in več. Mi ta trenutek zahtevamo samo razliko do dviga štirih plačnih razred. To konkretno pomeni, da medicinska sestra v ambulanti, ki je dobila samo en dodaten plačni razred, dobi razliko do štirih plačnih razredov. Vse ostalo pa se pogovarjamo v okviru odprave oziroma prenove plačnega sistema," je dejala Mencingarjeva in dodala, da jih skrbi "ignoratski odnos ministra za zdravje in predsednika valde. Oba so namreč pozvali na nujni sestanek, a so dobili le odgovor ministrstva za zdravje, da bodo reševali znotraj pogajanj, ki sledijo, na kar pa ne morejo pristati. Po njenih besedah so kot ena največjih skupin v zdravstvu in javnem sektorju, zaposlenih v zdravstveni negi je namreč okoli 20 tisoč oseb, izviseli dvakrat - enkrat pri prejšnji vladi, ko se je reševala situacija v bolnišnicah, in enkrat pri trenutni zaradi nespoštovanja dogovora, ki je bil sprejet v času prejšnje vlade. Gre sicer za plačno skupino E3.


"Medicinske sestre smo prvi in zadnji stik s pacientom ter neke vrste tampon cona med pacientom, zdravnikom in ostalimi zaposlenimi v zdravstvu," je poudarila in komentirala tudi izjavo premierja Roberta Goloba po koalicijskem vrhu glede slabega stanja v zdravstvu. "Mi to že ves čas vemo, ampak ne samo zaradi finančnega stanja, zaradi kadra - pomanjkanja, izčrpanosti in podvrednotenja- je stanje res zelo slabo in, če se ne bo kaj hitro spremenilo, bo sledil razpad sistema," je opozorila. Prvič v zgodovini bodo take medicinske sestre šle same na cesto, v primeru neposluha, pa v sindikatu napovedujejo nadaljevanje aktivnosti in stavko. "Do takrat pa bomo svoje člane in tudi nečlane obveščali, da delajo samo v delokrogu svojih kompetenc in ne sprejemajo dodatnih del in nalog, kot je težnja z namenom razbremenitve družinskih zdravnikov," je še napovedala predsednica sindikata. Na protestni shod bodo povabili tako člane kot nečlane sindikata, pa tudi civilno družbo in upokojence. 

Srednja medicinska sestra v ambulanti je sicer od novembra 2021 uvrščena v 24. izhodiščni plačni razred, diplomirana sestra na primarnem nivoju v 33., pantronažna medicinska sestra v 37., medicinska sestra v bolnišnici na urgenci pa v 39. oziroma 40. plačni razred. 

sindikat-delavcev-v-zdravstveni-negi slavica-mencingar medicinske-sestre protestni-shod plače zdravstvo