vestnik

Medicinski dosežek pomurske regije: Skupaj za ustno zdravje otrok

Damjana Nemeš, 7. 12. 2018
Nataša Juhnov
Skupaj z diplomiranima medicinskima sestrama Majo Koudila in Andrejo Kos zobozdravnik Boris Egić opravlja kurativno in preventivno delo za otroke po celotni regiji.
Aktualno

Zobozdravnik Boris Egić s pilotnim projektom medresorskega sodelovanja na področju otroške zobozdravstvene preventive. Cilj je vključiti čim več otrok.

Boris Egić, doktor dentalne medicine, specialist otroškega in preventivnega zobozdravstva, je v Mursko Soboto prišel pred enajstimi leti. Svojo poklicno pot v Sloveniji je začel v Zagorju ob Savi. Po prihodu v Mursko Soboto je najprej delal kot zobozdravnik odraslih, nato se je v Ljubljani specializiral v otroškem in preventivnem zobozdravstvu ter se vrnil v Prekmurje, v Zdravstveni dom (ZD) Murska Sobota. V regiji pred njegovim prihodom ni bilo tovrstnega specialista, zato se je odločil, da bo s pomočjo ekipe vzpostavil medresorsko sodelovanje v izvajanju zobozdravstvene preventive. Pri tem pa se je seveda srečeval tudi z izzivi. »Začeti smo morali z nič. Želja je bila, da bi bile naše storitve dostopne vsem, vendar je pri nas več specifik, ruralno prebivalstvo, dvojezičnost, romska populacija.« Za zajetje čim več otrok, pri katerih bi lahko izvajal kurativno delo v ambulanti in preventivno delo na terenu po celotni regiji, je bil namen vključiti čim več strokovnjakov, ki se na različnih področjih ukvarjajo z otroki.
Medresorsko sodelovanje med strokovnjaki ni bilo težava, saj je bil odziv povsod pozitiven. Ker so se preventivnega zobozdravstva pri otrocih želeli lotiti kronološko, torej od nosečnosti naprej, so se najprej povezali z ženskim dispanzerjem. »Tam smo se pridružili šoli za starše, naslednji korak so bili pediatri. Zanje smo pripravili predavanje, na katerem smo jim predstavili koncept ter problematiko, s katero se želimo ukvarjati. Vključili smo vrtce, program izvajanja preventivnih pregledov smo predstavili ravnateljem vseh osnovnih šol, ki spadajo na območje delovanja ZD Murska Sobota. Prvi smo začeli izvajati sistematične preglede dijakov v 1. in 3. letniku, aktivirali smo tudi patronažno službo, saj ima prvi stik z novorojenčki, ter psihologe,« je zobozdravnik specialist opisal sodelovanje različnih sektorjev. Njihovo delo so prepoznali tudi strokovnjaki zunaj zdravstvenih ustanov, Egić je med drugim navedel sodelovanje s Centrom za zdravje in razvoj Murska Sobota pri projektu On the move, kjer so predstavljali zdravje ustne votline, in sodelovanje z romsko skupnostjo. Zaradi romske populacije in madžarske manjšine, ki živita v Pomurju, so kot prvi izdali zloženko o ustnem zdravju otrok v slovenskem, madžarskem in romskem jeziku.

»Začeti smo morali z nič. Želja je bila, da bi bile naše storitve dostopne vsem, vendar je pri nas več specifik, ruralno prebivalstvo, dvojezičnost, romska populacija.«

Pri svojem delu niso pozabili na otroke s posebnimi potrebami. Na sogovornikovo pobudo, ki jo je podprlo vodstvo ZD Murska Sobota, so se v Splošni bolnišnici Murska Sobota odločili, da bodo prvi v Pomurju izvajali sanacijo zobovja v splošni anesteziji. »Posebej hvaležen sem osebju na oddelkih kirurgije in anesteziologije, ki so bili od vsega začetka pripravljeni sodelovati, ter odgovorni medicinski sestri v specialistični zobni ambulanti za otroško in preventivno zobozdravstvo Sonji Kutoš.« Pri vseh dosežkih imata levji delež tudi diplomirani medicinski sestri Maja Koudila in Andreja Kos, ki izvajata preventivno vzgojo otrok in sta pomemben del ekipe, ki ji je uspelo uresničiti ta tako imenovani pilotni projekt medresorskega sodelovanja. »Za tak uspeh so potrebni dobri medsebojni odnosi, zaupanje in pogovor. Znamo pohvaliti, veseli smo vsakega uspeha, če pa pride do konfliktov, jih sproti rešujemo,« je povedala Koudilova. Kosova pa je dodala: »Vsak uspeh je motivacija za naprej, zato z veseljem opravljamo to delo.« Tudi o zobozdravniku Egiću medicinski sestri govorita le z izbranimi besedami. Tudi zaradi tovrstnega profesionalnega in tesnega sodelovanja bodo še lažje uresničili načrte, ki so si jih zastavili za prihodnost, in sicer se želijo posvetiti še starejši populaciji, individualnemu preventivnemu izobraževanju ter organizaciji regijskega tekmovanja za čiste zobe ob zdravi prehrani. »Vidimo namreč, da je naš trud in naša prizadevanja prepoznala tudi regija, zato delamo še lažje in s še večjim veseljem,« je sklenil Boris Egić.
Boris Egić zobozdravstvo medicinski dosežek Pomurske regije leta 2018