vestnik

Medicop v novih prostorih: »Naša vizija je reševanje življenj«

Timotej Milanov, 2. 10. 2019
Nataša Juhnov
Medicop je eno redkih podjetij v Sloveniji, ki se ukvarja s proizvodnjo medicinskih naprav, in edino, ki se ukvarja s proizvodnjo reševalnih ter drugih specialnih vozil.
Aktualno

Družba Medicop je danes v Severni obrtno-industrijski coni v Murski Soboti odprla nove poslovne in proizvodne prostore

Medicop je po besedah generalnega direktorja Petra Podlunška eno redkih podjetij v Sloveniji, ki se ukvarja s proizvodnjo medicinskih naprav, in edino, ki se ukvarja s proizvodnjo reševalnih ter drugih specialnih vozil. Kot pravi Podlunšek, se je družba, ki ima danes 98 zaposlenih, v svoji več kot 40-letni zgodovini znašla na veliki preizkušnji po razpadu Jugoslavije, ko so izgubili 80 odstotkov dotedanjega trga, zaradi česar so se bili primorani obrniti na zahodne trge. Tam so morali tekmovati z najboljšimi, posledično pa so, kot še pove, tudi sami postali eni izmed najboljših. Medicop je danes eno izmed petih najuspešnejših svetovnih podjetij v branži, ki je s svojimi izdelki prisotno na več kot 60 trgih po vsem svetu. »Vse naprave, ki jih proizvajamo, so plod domačega znanja,« poudarja Podlunšek, ki dodaja, da v Medicopu ne uvažajo naprav, ki bi bile proizvedene drugje, nato pa bi jih prodajali pod lastno blagovno znamko. V podjetju, pravi, niso bili nikoli obremenjeni s proizvodnimi količinami, temveč so vedno dajali prednost kakovosti: »Naša vizija je reševanje življenj.«

murska-sobota, medicop, otvoritev, peter-podlunšek
Nataša Juhnov
Tadej Ružič, Peter Podlunšek in Aleš Cantarutti

Pri gradnji sodelovali z lokalnimi podjetji

»Gradnja novega objekta je bila logično nadaljevanje rasti podjetja,« pojasnjuje izvršni direktor Tadej Ružič, ki je bil zadolžen za izvedbo te investicije. Novi proizvodni in poslovni prostori obsegajo 6300 kvadratnih metrov površin, s čimer so za več kot petdeset odstotkov povečali dosedanje površine. Investicija je vredna 6,6 milijona evrov, skupaj z opremo 7,5 milijona evrov. Družba je pri tem vložila dva milijona evrov lastnega denarja, 900 tisoč evrov pa je prispevalo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Kot pravi Ružič, brez te spodbude še vsaj dve leti ne bi mogli izvesti investicije, ki so jo uspeli zaključiti v dobrem letu dni. S tem so se tudi obvezali, da bodo do poletja 2022 zaposlili še dodatnih 23 delavcev, od tega so jih 19 zaposlili že do danes. Ružič meni, da podjetja z vizijo nimajo težav s pridobivanjem ustreznega kadra, tako zaposleni v Medicopu prihajajo tudi iz drugih delov Slovenije, kar predstavlja za Pomurje dokaj neznačilno smer dnevnih migracij. Gradbena dela je izvedla lendavska družba Legartis, tudi pri ostalih delih so sodelovali predvsem s podjetji iz vzhodnega dela Slovenije.

murska-sobota, medicop, peter-podlunšek, reševalna-vozila
Nataša Juhnov
Novi proizvodni in poslovni prostori Medicopa obsegajo 6300 kvadratnih metrov površin, celotna investicija je vredna 7,5 milijona evrov.

Pomurje se mora še naprej razvijati

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti in direktor direktorata za regionalni razvoj Marko Drofenik sta ob priložnosti predstavila učinke zakona o razvojni podpori pomurski regiji, ki je v okviru programa spodbujanja konkurenčnosti v Pomurje prinesel 33 milijonov evrov. Cantarutti meni, da ne bi smeli izpustiti pozitivnega razvojnega momenta, v katerem je regija v zadnjih letih, pri tem po njegovih besedah zaenkrat še ni znano, ali bi lahko država še na kakšen način pomagala regiji, ki je kljub razvoju še vedno v zaostanku v primerjavi z ostalimi deli države. Na otvoritvi je bil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki investicijo vidi kot signal drugim investitorjem, da je Prekmurje pripravljeno in željno sprejeti nove investitorje.

medicop gospodarstvo
Kaj zdaj berejo drugi