vestnik

(MEDIS) Zdravnik iz soboške bolnišnice prejemnik mednarodne nagrade za izjemne raziskovalne dosežke

Vestnik, 25. 11. 2021
Medis
Luka Roškar, dr. med., je v svojem znanstvenoraziskovalnem delu obravnaval rak endometrija.
Aktualno

Znani so najboljši dosežki zdravnikov in farmacevtov iz devetih državah srednje in jugovzhodne Evrope. Prejemnik Medisove mednarodne nagrade je tudi slovenski zdravnik Luka Roškar iz Splošne bolnišnice Murska Sobota.

V dokumentarni oddaji Moč zaupanja so danes razglasili devet zmagovalcev International Medis Awards for Medical Research 2021, ki letos prihajajo iz petih držav. Med njimi je tudi slovenski predstavnik Luka Roškar, dr. med., iz Splošne bolnišnice Murska Sobota. Njegov znanstvenoraziskovalni prispevek je bil najboljši na področju ginekologije, so sporočili iz družbe Medis. Natečaj že osmo leto nagrajuje izjemne raziskovalne dosežke zdravnikov in farmacevtov iz devetih držav srednje in jugovzhodne Evrope.

Luka Roškar, dr. med., je v svojem znanstvenoraziskovalnem delu obravnaval rak endometrija (rak maternične sluznice), ki je najpogostejše ginekološko maligno obolenje v razvitih državah. Je prvi avtor originalnega znanstvenega članka z naslovom Tie-2, G-CSF, and Leptin as Promising Diagnostic Biomarkers for Endometrial Cancer: A Pilot Study. Članek je bil objavljen v mednarodni znanstveni reviji Journal of Clinical Medicine.

Ob prejemu nagrade je povedal: »Res nisem pričakoval te nagrade – predvsem mi pomeni zavezo za nadaljnje delo. Rad bi se zahvalil izr. prof. dr. Špeli Smrkolj, dr. med., in prof. dr. Tei Lanišek Rižner, ki sta bili mentorici mojega dela in sta mi pomagali pri moji študiji.«

»Cilj mojega raziskovalnega dela je odkriti potencialno natančnejšo, manj invazivno in hitrejšo metodo za diagnostiko raka endometrija ter bolj individualno prilagojen terapevtski pristop. Obetamo si, da se to izrazi v izboljšanju prognoze bolnic in zmanjšanju izpostavljenosti nepotrebnemu invazivnemu zdravljenju,« je še pojasnil Roškar.

1959-1024
Medis
Vsi zmagovalci.Vsi zmagovalci International Medis Awards for Medical Research 2021 so (po področjih):

- Farmacija: Marin Jukić, Srbija

- Gastroenterologija: Christoph Grander, Avstrija

- Ginekologija: Luka Roškar, Slovenija

- Intenzivna medicina in anesteziologija: Marija Vukoja, Srbija

- Nevrologija: Aleksandra Tomić Pešić, Srbija

- Oftalmologija: Fanka Gilevska, Severna Makedonija

- Pediatrija: Matej Šapina, Hrvaška

- Pulmologija in alergologija: Gordana Drpa, Hrvaška

- Revmatologija: Gorica Ristić, Srbija

Predsednik mednarodne strokovne komisije prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farm., je ob razglasitvi zmagovalcev povedal: »V komisiji smo ugotovili, da so prijavljeni prispevki izjemna znanstvenoraziskovalna dela z velikim potencialom za uporabo v osnovni ali klinični medicini in farmaciji. Zelo smo veseli, da smo prejeli številne prijave kandidatov, ki so svoje ugotovitve objavili v vrhunskih znanstvenih revijah z visokim faktorjem vpliva, nekatera njihova dela so objavljena tudi v najvišje uvrščenih medicinskih publikacijah na svetu. Zaupanje v znanost torej ni in nikoli ne sme biti vprašljivo.«

Za nagrade International Medis Awards for Medical Research 2021 so se lahko potegovali zdravniki in farmacevti, ki so svoje znanstvenoraziskovalne prispevke objavili v uglednih znanstvenih publikacijah s faktorjem vpliva, višjim od 1,500. Na natečaj se je letos prijavilo 230 raziskovalcev iz Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Madžarske, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije. Vsem visokim kriterijem za mesto nominiranca za International Medis Awards je ustrezalo 180 prijav. Mednarodna strokovna komisija je prijave ocenila in izbrala 19 finalistov, med njimi pa devet zmagovalcev.

Oddajo Moč zaupanja si lahko v celoti ogledate na naslednji povezavi: www.medis-awards.com/ima-2021/

Zmagovalci prejmejo finančno nagrado in kipec Bodočnost

International Medis Awards for Medical Research so nagrade za izstopajoče raziskovalne dosežke v devetih državah srednje in jugovzhodne Evrope na devetih medicinskih področjih. So priznanje prodornim zdravnikom in farmacevtom, ki poleg rednega dela tudi raziskujejo. Brez njih ni inovacij v medicini in farmaciji niti učinkovitega obvladovanja bolezni. Prijavljena znanstvenoraziskovalna dela ocenjuje neodvisna mednarodna strokovna komisija, ki izbere nominirance, finaliste in zmagovalce za posamezno področje. V mandatnem obdobju 2021–2024 komisijo vodi prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farm., s Katedre za farmacevtsko biologijo Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani. Zmagovalcem na slavnostnem dogodku podelijo unikatni kipec Bodočnost (The Future), umetniško delo uveljavljenega kiparja Jakova Brdarja. Finalisti in zmagovalci prejmejo tudi finančno nagrado. Natečaj je v letu 2014 ustanovilo slovensko farmacevtsko podjetje Medis, ki je tudi danes glavni pokrovitelj natečaja.